ceska-srbija-zastave_660x330.jpg

30.11.2016. - 12:56

Председник Николић са председником Владе и председником Доњег дома Парламента Чешке Републике

Београд, 30. новембар 2016. године- Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је другог дана посете Чешкој Републици са председником Владе Бохуславом Соботком и са Јаном Хамачеком, председником Доњег дома Парламента Чешке Републике.

Током разговора са чешким премијером, председник Николић је рекао да се економски односи Србије и Чешке константно унапређују и оценио да је то јако добро. Он је истакао да је у Србији успостављен одличан пословни амбијент и позвао чешке компаније да се у то увере. Србија има искрену жељу да постане пуноправни члан Европске уније, али то не значи да жели да тиме прекине односе са другим пријатељским државама. Србија види комешање у Европској унији и изазове са којима се она сусреће, али, истакао је председник Николић, боље је бити члан и такве Европске уније него не бити у њој.

Председник Владе Републике Чешке Бохуслав Соботка истакао је да је његова земља спремна да са Србијом развија сарадњу у бројним областима. Што се тиче европског пута Србије, Чешка је спремна да пружи сву неопходну помоћ. Премијер Чешке изнео је мишљење да је наша земља значајно допринела побољшању односа у региону и истакао да ће Чешка увек бити на страни Србије када је реч о отварању нових поглавља.

Председник Николић и премијер Соботка сложили су се да постоји још доста простора за проширење привредне сарадње. Компанија „Татра“ ускоро ће ући у сарадњу са једним српским предузећем, а и ланац апотека „Др Макс“ ускоро покреће пословање у Србији. Многе друге компаније такође су заинтересоване за инвестирање у српску привреду, што представља јасан знак да Србија важи за поузданог и сигурног партнера, истакли су председник Николић и Соботка.

Председник Николић данас завршава дводневну посету Чешкој Републици обиласком Маузолеја у Јиндриховицама, у коме је сахрањено 7100 Срба и 189 Руса, који су умрли у аустро-угарским логорима током Првог светског рата.