tan2018-2-21_18532233_2.jpg

Вести

21.02.2018. - 19:24

Посета министра иностраних послова Руске Федерације

Председник Србије Александар Вучић састао се 21.02. 2018. године у вили „Мир" у Београду са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом.

Лаврова су на аеродрому "Никола Тесла" дочекали српски колега Ивица Дачић и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин.
 
Вучић и Лавров ће 22.02.2018. године присуствовати презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве у Београду а свечаности ће осим председника Србије и министра иностраних послова Русије присуствовати и председник Републике Српске Милорад Додик, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Митрополит волоколамски Иларион.
 
Шеф руске дипломатије ће се 22.02.2018. године састати и са председницом владе Србије Аном Брнабић, а уручиће и Орден пријатељства Ивици Дачићу.
 
Републике Србија и Руска Федерација обележавају 180 година од успостављања дипломатских односа двеју држава.
 
„Србија је на европском путу, али наставиће да гради најбоље односе са Руском Федерацијом, уз жељу да ти односи буду још бољи, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић на заједничкој прес конференцији са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.
 
Председник је пренео захвалност Лаврову на подршци коју Русија пружа Србији, на поштовању територијалног интегритета, слободе и независности наше земље.
 
Председник Вучић се захвалио што су у Русији препознали квалитет и прихватили нашу робу и додао да је извоз Русије у Србију порастао за 4,8 одсто и да се нада да ће и даље расти.
„Ниво трговинске размене Србије и Русије је у порасту и у 2017. години је премашио 2,6 милијарди долара. Србија је извоз повећала за 25, 2 одсто.“
 
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров истакао је вечерас да су Русија и Србија партнери, који један другом ништа не намећу, те да Москва поздравља напоре Србије на путу ка ЕУ, али и у односима са евроазијским савезом. Рекао је да се осећа у Србији као код куће, а да 180 година од успостављања дипломатских односа представља прилику да се размотри реализација договора које су председници Вучић и Путин договорили.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).