slajd.jpg

Вести

15.01.2017. - 13:35

Приштина погазила споразуме из Брисела

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће се сваки следећи покушај привремених институција у Приштини да изазову сукоб, попут догађаја везаних за воз, завршити лоше. Чини ми се да су догађаји везани за воз трзаји одлазеће америчке администрације, рекао је Николић после седнице Савета за националну безбедност. Предмет дијалога у Бриселу сада треба да буде само воз, односно слобода кретања, истакао је Николић.

Споразуми из Брисела служе да се Србија подсети на шта се све обавезала, а да их Албанци једноставно погазе, рекао је председник Србије Томислав Николић новинарима, после седнице Савета за националну безбедност.

Изјава Томислава Николића после седнице Савета за националну безбедност

Председник Србије изјавио је да ће се сваки следећи покушј привремених институција у Пришини да изазову сукоб, попут догађаја везаних за воз, завршити лоше.

"Нека о томе размиšљају и Албанци и њихови спонзори", рекао је Николић и оценио да је појављивање РОСУ на северу Косова био знак да Албанци желе рат.

"Ми ћемо поступати у складу са Уставом Србије", рекао је Николић и подсетио да је Косово међународно-правно део Србије.

Одговарајући на питања новинара, председник Србије није искључио могућност да Србија на Косово и Метохију пошаље и војску, како би заштитила српски народ од убијања.

"Није нам до рата, али ћемо послати и војску ако треба да би заштитили Србе од потенцијалног убијања. Ако буду убијали Србе послаћемо и војску, сви ћемо ићи и ја ћу да идем, није ми први пут", поручио је Николић, одговарајући на питање новинара да ли постоји могућност да Србија пошаље и војску да би заштитила Србе.

Николић је указао да је јучерашњи дан, иако смо се трудили да то не покажемо, био на ивици сукоба.

"Појављивање РОСУ био је знак да Албанци жели рат", рекао је Николић. Он је истакао да Србија од ЕУ очекује одговор да ли је тачна Мустафина изјава да су у свему јуче имали њену сагласност.

Истакао је и да убудуће једина тема дијалога мора бити воз, односно слобода кретања.

Томислав Николић и Љубиша Диковић

Томислав Николић и Љубиша Диковић

Николић је рекао да су у околностима изазова какав је јуче био премијер и он одлучили да зауставе "један путнички воз који је био толики проблем за ЕУ, САД, привремене институције у Приштини", а "све је било на ивици сукоба у коме би било на десетине мртвих, а данас... Бог зна".

"Јуче је погажено неколико споразума постигнутих у Биселу. Тачка један Бриселског споразума, навео је, говори о слободи кретања, да сви становници имају парво да се крећу на територији, излазе, улазе, и да не постоји могућност да их неко у томе спречи", рекао је Николић.

Има и тачка, подсетио је председник Србије, која каже да специјалне јединице РОСУ не могу да се појаве северно од Ибра без добрења НАТО и локалне заједнице.

"Шта је то јуче тзв. међународној заједници и Приштини сметао један воз. Можда зато што је писало Косово је Србија и наше фреске", запитао је шеф државе.

Онда ми, додао је Николић, не би требало да пустимо ниједног Албанца кроз територију Србије, који има обележја и документе Косова.

"Трзаји одлазеће америчке администрације, ЕУ није дала прави одговор" 

"Мени се чини да су ово трзаји одлазеће америчке администрације, чији су ауторитети добили називе улица", оценио је Николић али истакао и да "ЕУ није дала пави одговор, НАТО није дао прави одговор..." на јучерашње догађаје.

Томислав Николић и Александар Вучић на седници Савета за националну безбедност

Томислав Николић и Александар Вучић на седници Савета за националну безбедност

"Ми никада нећемо отпочети и изазвати сукоб, али дозволите да смо држава која свој народ и територију мора да штити", приметио је Николић и додао да је Косово територија под контролом УН, ЕУ има велику улогу.

Према његовим речима, очигледно је да споразуми у Бриселу служе само за то да се Србија опомене на шта се све обавезала, а да их Приштина гази.

Рекао је да је његова сугестија на Свету за националну безбедност била да се сада у Бриселу преговара искључиво о томе када ће тај воз да прође.

"Све друго је беспредметно. Ако нема слободе кретања, ако смо је потисали, ако је гарант те слободе ЕУ И НАТО, који је војно присутан, а ако то не желе да обезбеде, о чему онда овде разговарамо са косовским привременим институцијама. Територија Косова међународно правно је територија Србије и у њој сваки грађанин мора да буде сигуран", истакао је Николић.

Наша дипломатија иде у много праваца, много држава подржава наш став, рекао је Николић и додао да очекујемо изјашњење ЕУ, и очекујемо да кажу да ли Мустафа лаже када каже да су имали подршку ЕУ и САД.

"Упозоравам да не говоре о освајању територија, ступању њихове полиције на територије где нису могли да буду ни по једном споразуму. Сукоб не желимо, али постоје ситуације и околности у којима више не можете да се понашате према својим жељама. Ми ћемо поступати по Уставу Србије, који је јасан. Ми смо дужни да обезбедимо сваки педаљ територије и сваког грађанина. У томе смо сложи и јединствени и нека нас не изазивају", закључио је Николић.

Истакао је да су у том ставу сложни сви, полиција, војска, влада, безбедносне структуре...

"Јуче смо поступили добро, нема основа за ликовање Албанаца. Сваки нови покушај завршиће се лоше а о томе нека размишљају они и њихови спонзори", закључио је Николић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).