Најаве и обавештења

22.09.2019. - 12:17

Најава за медије за 23.09.2019. Учешће на Генералној скупштини Уједињених нација

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиће у Сједињеним Америчким Државама од 23. до 26. септембра 2019. године током које ће учествовати на 74. заседању Генералне скупштине Уједињених нација.

Првог дана боравка, председник Вучић састаће се са немачком канцеларком Ангелом Меркел као и са председником Владе Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Председник Вучић ће, другог дана боравка, присуствовати отварању 74. заседања Генералне скупштине УН и имати одвојене билатералне сусрете са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, вршиоцем дужности помоћника секретара за европске и евроазијске послове у Стејт департменту Филипом Рикером, председником Републике Гватемале Џимијем Моралесом, председником Владе и министром одбране Ирске Леом Варадкаром. Такође, председник Вучић сусрешће се и са председником Европског савета Доналдом Туском, првим потпредседником Европске комисије Франсом Тимермансом, високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Федериком Могерини и присуствовати пријему поводом 74. заседања Генералне скупштине УН који ће организовати председник САД Доналд Трамп.

Трећег дана боравка у Њујорку, председник Вучић имаће одвојене сусрете са председником Светског економског форума Бергеом Брендеом, министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим, политичким директором британског Форин офиса Ричардом Муром, председником Палауа Томасом Ременгесом, председником Светског јеврејског конгреса Роналдом Лодером и присуствовати на догађају на високом нивоу у организацији УНЕСКО „Будућност образовања“

Председник Републике Србије Александар Вучић ће се, у четвртак, 26. септембра, обратити на Генералној скупштини Уједињених нација.

Београд, 22. септембар 2019. године