Обавештење за медије 24.02.2016. године Дан Народне библиотеке

Београд, 24. фебруар 2016. године - Председник Републике Србије Томислав Николић учествоваће на Централнoj манифестацији поводом традиционалног обележавања Дана Народне библиотеке Србије и Националног дана књиге, у петак, 26. фебруара 2016. године, у 11.00 часова.

Председник Републике свечано ће се обратити присутнима и уручити Националну награду у области библиотекарства „Јанко Шафарик“. На Централној манифестацији биће додељена и Награда за најбољу књигу у мрежи јавних библиотека Србије за 2015. годину.

Молимо заинтересоване редакције да своје екипе акредитују путем електронске поште на адресу kultura@nb.rs најкасније до четвртка, 25. фебруара 2016. године, у 10.00 часова.

Такође, заинтересоване редакције да упуте своје екипе на место догађаја, улица Скерлићева 1, у петак 26. фебруара 2016. године, у 10.15 часова, ради неопходних припрема.

Особе за контакт на терену:
Ивона Катић 066/ 825 20 43
Симона Дуњић 064/ 825 20 44

Писмо уреднику:
На Дан Народне библиотеке Србије, у Централном холу, биће отворена изложба Од „књига у наруч“ до отвореног приступа знању која ће представити рад са корисницима Народне библиотеке Србије од њеног оснивања 1832. године до данас, односно, од тренутка када је библиотека била множина књига без реда до данашњих дигиталних библиотека.

Истога дана, у 14 сати, у Атријуму Народне библиотеке Србије, наступа књижевник, овогодишњи НИН-ов лауреат Драган Великић са темом „О (не)истинама Драгана Великића“. Разговор ће водити библиотекари.

На Дан Народне библиотеке Србије, отпочеће акција изградње „Пирамиде од књига“ за помоћ сиромашним књижним фондовима Народне библиотеке „Стеван Сремац“ у Нишу и Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ у Зрењанину. Овој акцији придружило се Удружења професионалних издавача Србије обогативши пирамиду вредним насловима из савремене и преводне књижевности, науке и хуманистике. Акција је уједно позив појединцима и институцијама да помогну најсиромашнијим библиотечким фондовима књига у Србији у циљу афирмисања културе читања. Грађење Пирамиде од књига трајаће до Дана сећања на страдање националне библиотеке у Другом свестском рату, 6. априла.

У оквиру сарадње између Народне библиотеке Србије и Удружења издавача и књижара Србије, национална библиотека ће понудити својим новим корисницима 50% попуста за нове чланске карте уколико купе књиге 27. или 28. фебруара у било којој књижари Службени гласник, Завод за уџбенике, Делфи и Лагуна, Ђунти, Стилос, Дерета, Добра књига или Креативни центар.