Амбасадор српске трубе

Најбоље из Србије

27.11.2020. - 09:32

Амбасадор српске трубе

Дејан Петровић, најпознатији српски трубач, најмлађи добитник „Mајсторског писма“ и власник чувених „Златних труба“ са Драгачевског сабора у Гучи, широм света публику оставља без речи и без даха

У кући Петровића, у селу Дубоком крај Ужица, труба траје већ четри генерације. Свирали су овај инструмент, пре Дејана, његов прадеда, деда, па отац Мићо који је био краљ трубе, који је овом музиком „заразио“ бројне оркестре и која се данас свуда у свету препознаје као српска.
 
Амбасадор српске трубе

Приватна архива

Када је 2000. године прерано остао без оца, Дејан је имао 15 година, али је његов пут већ био предодређен.
 
„Имао сам осам година кад сам добио прву трубу. Увек се знало, ако су оцене лоше, нема музике. Она изрека „ред, рад и дисциплина“ за мене никада није била фраза већ мото који ме је довео до онога што сам данас, уз јак темељ који је поставио мој отац, који ми је био и највећи узор“, истиче Дејан.
 
Амбасадор српске трубе

Приватна архива

Дејан Петровић је као дванаестогодишњак имао свој млади оркестар. Било је потребно пет година да оркестар стаса и да напусти надметања у конкуренцији младих такмичара. Од 2001. године Оркестар Дејана Петровића, препознатљивог звука и имиџа, стоји чврсто утемељен у самом врху српске трубачке сцене. Дејан је 2006. године ушао у историју као најмлађи добитник “Мајсторског писма”, вишеструки је освајач свих награда на Сабору у Гучи, међу којима је и награде Прва труба света. Дејан са својим оркестром 2010. године одлучује да прекине са такмичењем на Сабору у Гучи и да уступи место новим, младим оркестрима.
 
Последњих 14 година, са својим Биг бендом, Дејан Петровић је широм света познат по извођењу српске традиционалне музике, коју често комбинује са тотално супротним, модерним елементима, а осим ауторске музике у репертоару имају мноштво обрада страних нумера чија је интерпретација веома аутентична, захваљујући самој концепцији бенда, односно споју инструмената који га чине.
 
Амбасадор српске трубе

Приватна архива

„Жеља ми је била да свет упозна музику Србије и Балкана која оставља без даха и речи, музику која покреће свет, уз обавезни звук трубе. Можда је тај преломни тренутак био први Кустендорф фестивал 2007. године, јер смо тада први пут изводили нашу ауторску музику пред таквом публиком. Било је доста странаца, као и домаће публике и сви смо били као једно. Свака нумера је праћена овацијама и тада сам схватио да не грешим и да нема заустављања”, наглашава Дејан Петровић.
 
Биг бенд је учествовао на свим већим, домаћим, музичким фестивалима и небројено пута је представљао Србију на разним светским сајмовима, спортским и културним догађајима и то увек са великим успехом.
 
Амбасадор српске трубе

Приватна архива

Због свега, Дејан Петровић је амбасадор српске трубе, нешто најбоље у српској музици што долази из Ужица.
 
А он је, каже, најпоноснији на своју ћерку Јовану.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).