Анина фабрика под ведрим небом

Најбоље из Србије

19.03.2021. - 09:32

Анина фабрика под ведрим небом

Ана Никодијевић из Овсишта једна је од најистакнутијих промотерки Србије, Шумадије, традиције и хуманости у нашем региону. Бави се производњом традиционалних производа, домаће зимнице у „модерном руху”. Својим радом и посвећеношћу, даје допринос промоцији и реализацији и економском оснаживању жена на селу

Четрдесетдвогодишња Ана Никодијевић родом је из Тополе, а удата је у Овсишту. Са поносом истиче да је Овсиштанка, јер ту живи већ пуних 25 година. Удала се млада са 16 година. Пуна духа, истиче да „формално има два факултета” - први од 24 године, ћерку Кристину и други од 22 године, сина Александра.
 
Анина фабрика под ведрим небом

Приватна архива

„Признајем, увек ме је вукла амбиција и новитети у било којој области. Рано, много пре осталих, почела сам да идем на све могуће врсте предавања и едукација“, наводи Ана и истиче колико су били пресрећни када су видели да нам је успео и родио нови засад. „То је осећање које не може да се опише, а ко ме разуме – разуме и зна о чему причам“, каже Ана Никодијевић.
 
Да би пласирали своје производе отворили су пиљарницу у Крагујевцу 2014. године. „Било је робе која се враћала из пиљарнице, али кренула сам да прерађујем и оно што је преостајало из воћњака и повртњака. Почела сам да правим зимницу за продају у пиљарници и купци су били одушевљени“, објашњава Ана.
 
Анина фабрика под ведрим небом

Приватна архива

Сасвим случајно 2016. године упознала је људе из Регионалне агенције за развој из Крагујевца који су радили пројекте са женама које живе и раде у руралним подручјима и тада је кренула на њихова бројна предавања. „Схватила сам да je оно што ја радим и производим заиста добро, а током њихових едукација постало ми је јасно да је дефинитивно дошао крај малим пољопривредним газдинствима. Производ сам већ имала, па сам кренула са његовим маркетингом“, каже Ана и послушала децу која су јој „открила” да је будућност у онлајн продаји.
 
Анина фабрика под ведрим небом

Приватна архива

Желела је да својој гастрономској понуди да лични печат и почела да улепшава, резбари воће и поврће које је паковала у тегле. Људи су се јављали, за почетак наручујући само по пар тегли да пробају, али им се свидело и онда су кренуле нове, веће поруџбине и пакети „Анине домаће зимнице” са другим и разноврснијим производима.
 
Анина фабрика под ведрим небом

Приватна архива

Данас је производња слатке и слане зимнице њена основна и примарна делатност, а понуда комплетна, буквално – прави мали шпајз. Из слатког асортимана у понуди су домаће слатко, компоти, џемови, сокови и сирупи – све без шећера, за људе који воде здрав живот или имају посебне потребе у исхрани и одређене лекарске терапије попут дијабетичара.
 
Анина фабрика под ведрим небом

Приватна архива

Њено правило је да у нову сезону не улази са производима из претходне. Почетком априла све што је преостало непродато Никодијевићи донирају у хуманитарне сврхе.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).