Библиотека на точковима

Најбоље из Србије

23.12.2020. - 09:30

Библиотека на точковима

Кладово има библиобус, покретну библиотеку која десет година обилази дванаесет села ове општине и бесплатно опслужује њене најмлађе становнике, а најлепше и највредније су знатижељна деца која читају и проширују своја знања

Библиобус је савремено адаптирано возило, опремљено полицама са око 7.000 књига и другом библиотечком грађом. Сваке друге или треће недеље, у унапред утврђеном термину, библиобус обилази удаљене кориснике са жељом да афирмише културу читања и учини доступнији и равноправнији развој читалачких навика.
 
Библиотека на точковима

Приватна архива

Саставни је део установе Библиотеке „Центар за културу“ Кладово и добијен је донацијом, захваљујући дугогодишњем интеркултурном дијалогу са Републиком Француском и Депаратманом Вандеја.
 
Десет година покретна библиотека обилази села и поред разноврсног књижног фонда, својим најмлађим корисницима организује и дружења са писцима, наградне ликовне и литерарне конкурсе, позоришне представе за децу, едукативне и забавне радионице, читање бајки и прича, квизове, пројекције филмова и многобројне додатне културне садржаје. 
 
Библиотека на точковима

Приватна архива

Нова, дивна и непроцењива искуства у раду са децом на терену унела су новину у раду библиотеке и разбиле баријере између сеоске и градске средине.
 
Најлепши и највреднији резултати библиобуса су знатижељна деца која читају и стварају неке нове светове и проширују своја знања.  
 
Библиотека на точковима

Приватна архива

Доступнији и равноправнији развој читалачких навика на подручју целе општине, учинио је видљивијим рад и резултате рада Библиотеке у Кладову која је уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и општине Кладово, организовала два међународна фестивала библиобуса (2019. и 2020. године) са пратећим стручним конференцијама у жељи да афирмише рад мобилних библиотека и размени искуства са путујућим библиотекарима из Француске, Шпаније, Португалије, Холандије, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Бугарске, Румуније и из Србије.
 
Библиотека на точковима

Приватна архива

Фестивалска атмосфера и стручна конференција потврдили су потребу развијања мобилних услуга до удаљених корисника у руралним срединама стварајући на тај начин једнаке могућности за све становнике у задовољавању културних потреба.
 
Библиобус у Кладову обележава деценију свог успешног рада награђујући стотинак малишана, учесника наградног ликовног и литерарног конкурса на тему „Мој библиобус“.  
 
Покретна библиотека на подручју општине Кладово обилази Текију, Нови Сип, Давидовац, Костол, Велику Врбицу, Малу Врбицу, Ртково, Корбово, Вајугу, Милутиновац, Брзу Паланку и Подвршку.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).