„Бисер“ - најлепши украс Србобрана

Најбоље из Србије

26.07.2021. - 09:30

„Бисер“ - најлепши украс Србобрана

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама пружа све више услуга

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, у србобранском Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Бисер“, из године у годину дочекује се у све бољим условима, а лепеза услуга које друштво пружа, све више се шири. Прошла година, 2020, остаће запамћена као година у којој је обезбеђена лиценца за услугу личног пратиоца и „Бисер“ је, уз кулску „Плаву птицу“, једно од тек два удружења у Војводини, од укупно 26, које има ову лиценцу. Лиценцу за дневни боравак, уз србобранско удружење, имају још четири друштва - у Кули, Бачкој Тополи, Новом Саду и Фекетићу.
 
„Бисер“ - најлепши украс Србобрана

Приватна архива

Славка Попић, председница Удружења „Бисер“, истиче да је општина Србобран стала иза овог пројекта и услуга се финансира из локалног буџета, уз партиципацију родитеља. „Општина Србобран финансира 'Бисер' од 2016. године кроз програмски буџет и то нам је била ‘одскочна даска’ за добијање лиценци. Завредили смо пажњу и успели да постанемо једна од ретких општина које социјалне услуге пружају и на овај начин. Важност и снагу личног пратиоца осећају школе, родитељи и цело друштво, а деца са посебним потребама, која су у фокусу услуге, сигурно напредују у социјализацији и усвајању нових вештина“, каже Попић и додаје да уз личног пратиоца и услуге дневног боравка, још стотину деце има услуге раног третмана.
 
За рад „Бисера“ и свакодневно окупљање деце и младих са посебним потребама, реконструисан је и адаптиран нови простор, у насељу Вашариште у Србобрану. Средства су заједно издвојили Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања, општина Србобран и Нафтна индустрија Србије.
 
„Бисер“ - најлепши украс Србобрана

Приватна архива

„Србобран се поноси 'Бисером'. Када видимо задовољство запослених и корисника услуга, јасно је да су издвојена средства и залагање људи оправдани, одлично усмерени и служе општем добру. Иако је 'Бисер' удружење грађана, никада их не одвајамо од институција које су део система локалне самоуправе, јер је реч о организацији која је потпуно посвећена особама са сметњама у развоју. Због тога је обавеза општине да учини максималан напор и пружи подршку Удружењу“, рекао је Радивој Дебељачки, председник општине Србобран.
 
„Бисер“ се овде не зауставља и већ сада се размишља о могућностима покретања нових услуга. „Пратећи интересе корисника, процењујемо да ће нам у будућности бити потребно да развијамо услугу становања уз подршку, која је најхуманија и најприхватљивија за особе са инвалидитетом.
 
У наредном периоду нас очекује заједнички рад са Центром за социјални рад у стварању правне подлоге за покретање нових услуга. Активни смо и у области социјалног предузетништва. Да би створили услове за спровођење радне терапије, имамо 400 квадрата пластеничке и стакленичке производње, производимо свеће и сапуне, а истовремено развијамо нове бизнис планове како би производњу сачували целе године“, каже Попић. Да би резултати у пластеницима и стакленицима били што бољи, партнерство је склопљено и са Пољопривредном стручном службом из Врбаса, која члановима Удружења пружа сталну подршку и саветодавне услуге.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).