“Бојковчанка” чувена српска шљивовица

Најбоље из Србије

08.02.2021. - 09:30

“Бојковчанка” чувена српска шљивовица

Ракија “Бојковчанка” познати српски сувенир, а сада већ бренд са традицијом дугом 35 година, обишла је многе светске градове, а веровали или не, не постоји европски двор у коме нема бар једне боце ове уникатне ракије

Бојковчанка је стигла и у космос до међународне станице Мир, а захваљујући свом јединственом укусу пореди се са најквалитетнијим алкохолним пићима у свету.
 
“Бојковчанка” чувена српска шљивовица

Приватна архива

Основана је 1985. године на имању породице Симић, у селу Попадићи у близини ваљевске Мионице, а име је симболично добила по брду Бојковац, којe се налази изнад овог села.
 
Породица Кубурић је 2009. године откупила бренд “Бојковчанка” и комплетну производњу, а пре пет година отворили су и у Музеј српске шљивовице, смештен испод Авале у Врчину.
 
У оквиру Музеја, налази се дестлерија и савремена производња, што свакако предстваља изузетно атрактивну дестинацију за многе туристе и љубитеље српске ракије. Породица Кубурић поред шљивовице, која је свакако примарна, производи и ракију од кајсије, крушке, лозе, вишње и виљамовку.
 
“Бојковчанка” чувена српска шљивовица

Приватна архива

Интересанто је да се Бојковчанка производи по јединственој рецептури старој 35 година, а творац рецептуре је чувени српски технолог Љубомир Урошевић. Као најквалитетнија српска шљивовица, добија се мешањем аутохтоних сорти шљива и то: метлаш, црошљива, црвена ранка и пожегача, а кад се заврши комплетан поступак производње ова ракија се оставља да “одлежи”, десетак година у посебно селектованим храстовим бурадима, чиме се добија несвакидашња есенција квалитета и укуса. Светски технолози сматрају да се само српска шљивовица може поредити са француским коњаком, па се често многи запитају зашто она није светско пиће.
 
Мирослав Кубурић, власник музеја истиче да Бојковчанка није бизнис, већ задовољство и љубав настала у жељи да се очува традиција српске шљивовице, те је она данас модеран српски бренд и представља надалеко познатог “амбасадора” наше земље широм света.
 
“Бојковчанка” чувена српска шљивовица

Приватна архива

Њена производња је лимитирана, не прелази ниво мануфактурне производње, а чува се у уникатним боцама направљеним од ручно дуваног стакла.
 
„Квалитет наше ракије потврђује око 600 награда, медаља и диплома за квалитет, те је Бојковчанка често од стране изванредних стручњака оцењивана као пиће светског квалитета. Нама најдража награда је из 2007. године, када је у Љубљани на Међународном сајму у конкуренцији од 624 учесника из целог света, Бојковчанка понела Титулу апсолутног шампиона са највећом могућом оценом.
 
“Бојковчанка” чувена српска шљивовица

Приватна архива

Посетиоци музеја овде могу видети и два експоната који су 2004. године уписани у Гинисову књигу рекорда. Реч је о “ручно дуваној“ боци и највећој шајкачи, а ови екпонати су понос наше музејске колекције“, истакао је Мирослав Кубурић.
 
Пробајте Музеј српске шљивовице и сами ћете се уверити зашто је Бојковчанка најквалитетнија српска шљивовица, јер њен укус, мирис и боја никога не оставља равнодушним.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).