Боровница из Лешнице у Холандији

Најбоље из Србије

12.10.2021. - 09:30

Боровница из Лешнице у Холандији

Захваљујући раду и труду, али и државним субвенцијама, газдинство из околине Лознице производи бобичасто воће које извози на европско тржиште

Да од узгајања боровница данас може лепо да се живи потврђује и прича Дејана Симића из Лешнице, који је пре шест година са својим пашанцем Иваном Мирковићем започео овај исцрпан, али уносан посао.
 
Захваљујући квалитету, који испуњава све европске стандарде, Симић све боровнице које произведе извози директно за иностранство, а како каже задовољан је квалитетом приноса и земљишта, откупном ценом и подршком Града Лознице и државе кроз бесповртане субвенције које сваке година добија и које му много значе у погледу унапређења пољопривредне производње.
 
Боровница из Лешнице у Холандији

Приватна архива

Симићеве засаде боровница обишао је и градоначелник Лознице Видоје Петровић у циљу још веће подршке пољопривредним произвођачима на територији града истичући том приликом да је пољопривредно газдинство породица Симић и Мирковић пример добро организованог и модерно опремљеног комерцијалног газдинства по свим прописаним стандардима, које има потенцијале да се још развија и прошири производњу захваљујући ангажовању власника и радника и подстицајима државе и локалне самоуправе.
 
Према Симићевим речима, ове године његова деца, син и ћерка, који су такође власници пољопривредних газдинстава конкурисаће за субвенције за младе пољопривреднике, које износе од 500 хиљада динара до једног милиона. Симић истиче да се посао добро развија захваљујући и вредним берачима, који заокружују целокупан процес производње. Како каже да добре бераче није лако наћи као и да има оних који су ангажовани готово од самог почетка, већ четврту, пету сезону бербе и задовољни су условима, домаћинским односом и зарадом.
 
Боровница из Лешнице у Холандији

Приватна архива

Симић и његов пашанац Иван Мирковић започели су овај посао 2015. године, када су купили први хектар земљишта и посадили боровницу сорте дјук. Од самог почетка па све до данас, послују по систему Глобал Гап – веома строги стандарди примарне и секундарне пољопривредне производње Европске уније који прописују услове производње, механизме инспекције и сертификацију производа. Цео род, сваке године, се извози у Холандију, а у процес производње укључена је цела породица.
 
Када је 2018. купио још један хектар земљишта и посадио нове саднице, саградио је објекат у склопу кога се налази прихватна хладњача као и компјутер за наводњавање и прехрану оба засада. Превоз боровнице функционише тако што се гајбице директно из засада стављају у прихватну хладњачу, а потом се свако вече мобилном хлањачом одвозе у велику хладњачу, из које се боровница даље трансопртује ка Холандији.
 
Боровница из Лешнице у Холандији

Приватна архива

Ове сезоне, Дејан има између 35 и 40 берача. Када су јако високе температуре брање почиње од 5 ујутру. Откупна цена боровнице је 6 еура по килограму, а према његовим речима како берба одмиче дешава се да цена пада. Овогодишњи род је негде око 20 тона на два хектара. У засаду су посебни хигијенски услови. Сваки пут када берач напусти засад, по повратку је обавезан да темељно опере руке.
 
„Добри берачи су највеће благо произвођачима боровнице, јер је специфичан и сам начин брања. Боровница се не сме брати када је влажна, не сме се прстима скидати „магла“ са плода, не сме се бацати у гајбице, не сме се брати зелена нити полу зрела као ни презрела. Сваки берач има свој број и свака гајбица се контролише. У засаду се не сме јести, није дозвољено пушење, употреба парфема, дуги нокти, као ни употреба мобилних телефона“, указује Симић на контролисане услове брања који се строго поштују.
 
Боровница из Лешнице у Холандији

Приватна архива

Симићи и Мирковићи планирају да прошире засаде јер како кажу, од производње боровнице њихове породице лепо живе и заједнички организују посао који је исплатив.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).