Будући светски број један

Најбоље из Србије

19.05.2021. - 09:30

Будући светски број један

Баш као што наш прослављени шампион Новак Ђоковић каже: ,,Победник је онај ко верује у победу више“, Павле Стојиљковић верује да ће једнога дана кренути његовим путем, бити победник и постати светски број један!

Павле Стојиљковић рођен је 1. априла 2010. године у Лесковцу и већ са непуних једанаест година заузима позицију број један на листи дечака до 12 година у Србији. Овај тако мали дечак је својим резултатима већ доказао да је будућност српског тениса и да ће цела земља пратити његове мечеве са највећих турнира широм света.
 
Будући светски број један

Приватна архива

Љубав ка белом спорту јавила се од малих ногу. Павле је кренуо да тренира тенис већ у петој години, јер је са прозора своје собе имао поглед на тениске терене, те је свакодневно гледао старије тенисере који су ту тренирали. Овај талентовани, упорни и увек насмејани тенисер има пуну подршку своје породице, оца Петра који је његов тренер и деке Зорана који је његов кондициони тренер, а посебно га радује што је и његов млађи брат Коста пошао његовим путем.
 
Будући светски број један

Приватна архива

„Тениски клуб Шумице у ком тренирам поседује два терена на шљаци и налази се у шуми, по чему је и добио име. Има доста другара и другарица у клубу, ту су: Никола, Ђоле, Нина, Љубица, мој брат Коста и морам споменути моје старије другаре са којима често играм дубл: Мишко, Деки и Зоки. На кондицију идем три пута недељно однедавно, тренирам у парку Девет Југовића и много ми се свиђа то место, јер је увек препуно спортиста који тренирају“, са жаром у очима прича мали Павле. Омиљена подлога му је шљака, а омиљени ударац и најјачи адут форхенд паралела. Воли да се слика са трофејима као Рафаел Надал, а код Александра Зверева поштује борбеност и то што се не предаје до краја меча. Хоби су ми читање и пливање, а омиљена књига „Енциклопедија почетница“, мада сваки слободан тренутак користи да заједно са братом увежбава ударце којима разоружава противнике.
 
Будући светски број један

Приватна архива

Своју професионалну каријеру отпочео је 2015. године и већ је освајао многе значајне турнире: 1. место на Купу Србије до 10 година (2020.); 1. место на Отвореном првенству Београда испод 12 година (ТК Форхенд, 1. категорија 2021.); 1. место на Отвореном првенству Београда испод 12 година (ТК Ђукић, 2020.); 1. место Отвореног Првенства Београда (ОТК Београд, 2020.); 1. место Champions Bowl U10 (ТК Харон), а више пута је освајао и турнире U12 категорије у Нишу. Павле је у млађим категоријама, до десет година, био победник многих турнира од којих су најзначајнији Отворено првенство Крушевца (ТК Крушевац); Отворено првенство Димитровграда (ТК Цариброд); Отворено првенство Лесковца (ТК Шумице), као и Отворено првенство Београда (ТК Викторија). Витрина успешног малог тенисера из града на Ветерници пуна је пехара, медаља и похвала.
 
Будући светски број један

Приватна архива

Павлов отац и тренер прати свог сина на путу успеха. „Он никада није уморан, увек тражи више тренинга, да останемо још пет минута да би бар још једном ударио лоптицу. Када је код куће онда удара лоптом о све што стигне – о врата, прозор, зид! Незасит је“, са осмехом прича Петар. „Не воли да губи и по сваку цену жели да буде први и то је изражено у великој мери. Код њега постоји превелика жеља да буде први, када игра максимално је сконцентрисан на победу. Њега не спречавају временске прилике – игра и када је топло и када је хладно. Имамо зацртане циљеве за наредних пет година. Све радимо озбиљно. Таленат свакако има, али у спорту је то минимално. Највише се мора радити на тренингу, јер једно без другог не може. Рад је мукотрпан, не питајте колико је уложено труда, времена, мојих дугих разговора са њим. Код нас је спорт у кући и ван ње!“.
 
Будући светски број један

Приватна архива

Павле планира да покори турнире у Србији, али и у иностранству, а нада се да ће остварити свој сан да заигра на неком од Гренд слемова и у јуниорској и у сениорској категорији. До тада ће заједно са својим другарима из клуба вредно тренирати и посећивати турнире. ТК Шумице има подршку града Лесковца који се финансира преко пројектног финансирања и уз подршку родитеља малих спортиста града. Павле је понео и награду младе наде спорта, као један од најбољих спортиста свог града који жели да награди његову искрену жељу да буде најбољи амбасадор свог града и Србије.
 
Будући светски број један

Приватна архива

Док не приметите име Павла Стојиљковића знајте да ће он вредно тренирати и неговати свој победнички менталитет како би досегао висине својих идола, јер – Шампиони се не рађају, шампиони се стварају!
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).