Црква Светог Јована Златоустог у Миљевићу

Најбоље из Србије

06.07.2022. - 09:30

Црква Светог Јована Златоустог у Миљевићу

Историјски подаци говоре да миљевачка парохија постоји као самостална од половине XIX века, са 90 домова. Пре тога, Миљевић је припадао баричкој парохији, а потврда о томе налази се у извештају Максима Ратковића, егзарха београдског митрополита из 1733. године

Први свештеник у самосталној миљевачкој парохији је био Антоније Пантић. После смрти свештеника Антонија долази свештеник Вуле Стевановић, који је 1864. године, постављен за пароха доњо-крушевичког. Остао је упамћен као ватрени присталица и иницијатор за подизање Основне школе у Миљевићу.
 
Црква Светог Јована Златоустог у Миљевићу

Приватна архива

Трећи свештеник у селу, Коста Илић, постављен је за пароха 1895. године и службовао је до 1918. године. У време бугарске окупације био је интернирац у Бугарској у Ески Џумаји.
 
Последњи стални свештеник у селу био је Александар Михаила Колесников. У време револуције у Русији био је мобилисан за Царску војску. Нема писаних трагова ни сведочанстава да је у Миљевићу било цркве. Постоје предања о записима испод којих су се обављала богослужења, али сада тих старих записа нема.
 
Црква Светог Јована Златоустог у Миљевићу

Приватна архива

Идеја, а пре свега искрена жеља да и Миљевић по угледу на околна села сазида себи богомољу је постојала дубоко укорењена у свести народа. Томе су највероватније допринела и честа премештања села у разним околним парохијама. Први радови на подизању новог храма у Миљевићу, а по благослову Епископа браничевског Господина Игнатија почели су 2006. године.
 
Црква Светог Јована Златоустог у Миљевићу

Приватна архива

Одређен је плац који је поклонио Живорад Митровић из Миљевића. Деветог јула 2012. године почело је зидање цркве, да би исте године, до новембра месеца била озидана. Црква је изграђена у моравском стилу, са звоником у свом саставу. Овај стил карактерише основа цркве у облику тролиста, односно триконхоса. То је црква са основом уписаног крста, којој су, уз олтарску, придодате две певничке апсиде са јужне и северне стране. Црква је посвећена св. Јовану Златоустом. Једина је и јединствена Црква у Епархији пожаревачко-браничевској посвећена у славу и част овом славном светитељу и најчувенијем проповеднику у историји хришћанске Цркве. Црква још није фрескописана, али то свакако јесте план за будући период. У цркви је постављен липов иконостас у дуборезу, рад мајстора Звонимира Стевића из Касидола. Иконе у византијском стилу са позлатом за иконостас урадио је Слободан Јанићијевић из Јагодине. „До данашњих дана трудом појединаца и благочестивог народа, пре свега овог села, Министарства правде – управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, општине Голубац, манастира Тумане и Месне заједнице Миљевић, урађено је много, а за ову годину планирано је и уређење спољашње фасаде“ истакао је свештеник Горан Недељковић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).