Чување традиције и оплемењивање локалне заједнице

Најбоље из Србије

07.06.2021. - 09:30

Чување традиције и оплемењивање локалне заједнице

Удружење „Мисија креатива“ основано је 2007. године у Кладову као удружење жена које ће деловати на пољима очувања традиције и старих заната. Уз велику помоћ и подршку општине Кладово, њихов рад је оплеменио локалну заједницу не само предметима, створеним вредним и вештим рукама у облику традиционалних сувенира, већ и трансфером знања и вештина, хуманитарним радом и друштвеним деловањем у промоцији свог краја

Уз менторство „Етно мреже“, у овом удружењу данас је седам лиценцираних чланица едукатора за керамику, вез и ткање, а оно поседује и лиценцу за одржавање радионица и едукација у својим опремљеним просторијама у Кладову.
 
Као што сваки предмет који су чланице израдиле представља уникатно уметничко дело, тако и дела на ангажовању чланица за добробит општине и јавни интерес, представљају вредне референце које су такође створене пожртвованошћу и радом од срца. Дан после проглашења ванредног стања у марту прошле године, услед епидемије корона вируса, председница Удружења Славица Бораковић окупила је десетак чланица које су се обратиле председнику општине Саши Николићу, са жељом да дају свој допринос у борби против ширења заразе. Тада је на тржишту недостајало заштитне медицинске опреме. Идеја за шивење памучних маски за вишекратну употребу, потекла је од председника општине који је сматрао да би у том тренутку то била највећа помоћ за институције и организације које су биле најизложеније - Здравственом центру, јавним комуналним предузећима која су обављале дезинфекцију јавних површина и објеката, полицији, ватрогасцима, волонтерима, геранто домаћицама. За кратко време, сашивено је, од сопствених материјала Удружења, преко 2.000 маски.
 
Чување традиције и оплемењивање локалне заједнице

Приватна архива

Тренутне активности „Мисије креатива“ усмерене су на радно ангажовање кроз јавне радове жена из групе теже запошљивих лица, које поред стицања знања у изради предмета у техникама старих заната, добијају током четири месеца и финансијску подршку преко Националне службе за запошљавање. До сада су кроз овакав вид ангажовања обучене 33 жене, а послови су прилагођени физичким могућностима и интересовањима пријављених уз стални надзор и едукацију коју обављају лиценцирани ментори.
 
Чување традиције и оплемењивање локалне заједнице

Приватна архива

У просторијама „Мисије креатива“ затекли смо три жене које су ангажоване кроз јавне радове, како са Светланом Спатаревић Поповић, која је ментор и едукатор у Удружењу, праве предмете од вуне техником пустовања.
 
Чување традиције и оплемењивање локалне заједнице

Приватна архива

„Осим пустовања, жене раде вез, златовез и бројанице. Због телесних ограничења, односно степена инвалидитета, занати су прилагођени полазницама које веома успешно савлађују и нове, компликованије радове. Жене су изузетно задовољне, јер имају прилику да се друже, уче и да се оспособе за нове послове – старе занате, а да при томе и приходују током ова четири месеца ангажовања“, изјавила је Светлана док нам је показивала педантно и прецизно израђене рукотворине какве су рађене по наруџби службе протокола Владе Републике Србије, за званичнике иностраних делегација.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).