Чувар столарског заната

Најбоље из Србије

02.11.2021. - 09:30

Чувар столарског заната

Прича из радионице мајстора Милете Јоксимовића из Угриноваца почиње 1972. године, у време када је владала велика потражња за услугама занатлија у селу

Из ове радионице излазили су бројни производи, а дрво којим се мајстор вешто играо претварало се у нечији прозор, столицу, астал, врата... Није било предмета који није умео да направи и зато је увек било посла.
 
„Као десетогодишњак заволео сам столарски занат, а ни пинторски ни браварски радови ми нису били страни. Све сам радио, целе Угриновце сам снабдевао, бавио сам се стругањем, дељањем... Била су у селу још двојица старијих столара, али нису хтели да раде грубе послове, јер су у то време били бољи мајстори. После њих сам остао само ја. Моја радионица од 1972. године стално ради. Главно „наоружање“ столара чине: тезга, ренде и тестера – каже мајстор Милета.
 
Чувар столарског заната

Приватна архива

Столарство је вештина и уметност која се годинама учи. Током прошле зиме мајстор је урадио пар дрвених столица, да не дангуби. Каже да му највише траже управо ове производе па је неке купце морао да одбије.
 
Време се као апсолутни владар увукло у дрвене греде и лимене кутије на полицама. Сваки кутак чува старе тајне које ће можда открити неки наследник и наставити пут овог времешног чувара столарског заната.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).