Десетогодишња Мила из Ниша написала први роман

Најбоље из Србије

17.01.2024. - 09:30

Десетогодишња Мила из Ниша написала први роман

У нишком Дечијем културном центру промовисан је роман „Моћ пријатељства“ који је написала Мила Првановић из Ниша која има свега 10 година.

Мила је ученица четвртог разреда Основне школе „Мирослав Антић“, а научила је да чита и пише са четири године и већ у вртићу је писала прве причице.
 
Њена прва књига говори о пријатељству између две девојчице, Емилије која тренира пливање и Вишње која јој је велика подршка. Оне заједно пролазе кроз различите авантуре. Након пресељења из Бора у Ниш, пре четири године, пронашла је најбољу другарицу и то другарство на неки начин пренела у књигу.
 
Она је казала да јој је за писање романа било потребно 13 месеци. Почела је да га пише у октобру 2021. године, а завршила у новембру 2022. године.
 
У протеклих годину дана, написала је једну збирку бајки и започела нови роман. Бајке нису баш уобичајне. У њима принчеви не спашавају принцезе, већ принцезе које се боре у тим бајкама, спашавају град, краљевство или морско царство.
 
„Радња романа који сам почела да пишем дешава се за време Другог светског рата. Девојчица сироче сазнаје да у једном далеком месту има сестру и креће на путовање, на коме јој се дешавају многе ствари“, објашњава Мила.
 
Десетогодишња Мила из Ниша написала први роман

Приватна архива

Ова талентована девојчица казала је да има бројне обавезе у школи и око домаћих задатака, иде и на тренинге одбојке, али када жели да пише онда пронађе време и за то.
 
Пише највише када је на одмору, али и током школске године. Пише када има инспирацију. Српски језик и физичко су јој омиљени предмети у школи, али воли и ликовно, јер воли да црта.
 
Милини родитељи Јелена и Милан казали су је њихова ћерка још од малих ногу показивала интересовање за приче и бајке и док није научила слова. Првановићи имају и Сару којој је сада шест година и која je такође заинтересована за приче и бајке и која је већ смислила своју прву причу.
 
Роман који је Мила написала послали су у рукопису издавачкој кући „Хук“ која има пројекат „Деца писци“ у оквиру кога објављује књиге, чији су аутори деца. Из штампе је изашао 23. септембра. Након недавне промоције у Нишу, уследиће промоција у Бору, одакле се ова породица преселила.
 
У издавачкој кући „Хук“ имају само речи хвале за десетогодишњу Нишлијку. Истичу да је посебно надарена и вредна и озбиљна као писац.
 
„Њена књига је колико за децу, толико и за одрасле. Вредност романа је у томе што нам је из угла детета дат живот, изазови, страх, обавезе, другарство, прве љубави, али и вршњачко насиље. Како се деца носе са тим сазнаће сви они који прочитају Милину књигу“, казали су у издавачкој кући „Хук“.
 
Мила је друго дете чија ју је књигу „Хук“ објавио у оквиру свог пројекта „Деца писци“.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).