Драге ноте нашег наслеђа

Најбоље из Србије

12.10.2020. - 09:15

Драге ноте нашег наслеђа

Млади фрулаш Стефан Радовановић осваја талентом, а емоције несебично дели са публиком уз помоћ свог малог инструмента

Стефан је један од најмлађих инструменталиста традиционалне музике Црноречког краја, а његово инструментално извођење већ годинама се налази у врху вреднованих домаћих и међународних фестивала етно музике.
 
Драге ноте нашег наслеђа

Приватна архива

Фрулу свира од своје осамнаесте године, а до сада је освојио бројне награде, међу којима као најзначајније истиче признање „Од злата јабука“ на најпрестижнијем сабору фрулаша у Србији „Ој, Мораво“ у Прислоници. Свирао је на свим признатим саборима фрулаша у Србији на којима је освојио и прве републичке награде.
 
„Како сам одрастао на селу, одувек ме је привлачио звук традиционалних инструмената. По завршетку средње школе, отац ми је купио прву малу фрулу и од тада је етно музика део мене“, скромно говори Стефан о својим музичким почецима.
 
На свом првом такмичењу 2011. године у Осаници осваја треће место и смешта прву награду у своју трофејну витрину. Након тога наставља да бриљира, нижући успехе и признања на многим републичким такмичењима.
 
Драге ноте нашег наслеђа

Приватна архива

„Најпоноснији сам био у Букурешту када сам наступио са оркестром РТС-а под управом познатог Владе Пановића и том приликом примио награду за очување музичке традиције и културе Влаха у источној Србији“, са ентузијазмом истиче овај млади фрулаш.
 
Ове године Стефан обележава мали јубилеј – деценију музичког стажа, коју краси и чињеница да је један од најмлађих уметника који је снимио 20 трајних снимака за фоно архив Радио Београда. Препознавши потребу да сачува од заборава музику и старе дувачке инструменте, данас у Школици фруле при Центру за културу града Бора млађим генерацијама преноси своје музичко умеће.
 
Драге ноте нашег наслеђа

Приватна архива

„Првенствени циљ ми је да сачувам традиционалну изворну музику од заборава и то ме обавезује да своје знање поделим са младим полазницима Школице фруле. За мене то представља одређену одговорност, јер управо тиме чувамо српску традицију, културу и наслеђе“, закључује Стефан.
 
Овај марљиви чувар вредности културног наслеђа несебично дели своје знање са младим фрулашима и наставља да звуком фруле исписује нове странице културне баштине источне Србије.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.