Генијални ум младог Аранђеловчанина

Најбоље из Србије

18.01.2021. - 09:30

Генијални ум младог Аранђеловчанина

У великом броју тешких тема и проблема изазваних глобалном пандемијом вируса Ковид 19 долази интересантна и лепа прича о успешном и скромном момку који свој животни пут гради знањем, учењем и огромним трудом

Урош Цоловић је рођен 2002. године у Аранђеловцу, где је одрастао и завршио основну школу, а потом отишао у Београд на даље усавршавање. Тренутно похађа четврти разред Математичке гимназије у нашем главном граду. Од најранијег детињства показао је таленат за природне науке, посебно математику, али је, такође, остварио велике успехе у локалном шах клубу и учествовао на такмичењима из физике и других предмета. Поред тога, Урош је и физички активан, тренирао је кошарку, a воли трчање и већину екипних спортова. Ипак, љубав према бројевима заувек га је окренула ка математици где је успео да достигне огромне висине.
 
Генијални ум младог Аранђеловчанина

Приватна архива

Урош је био члан средњошколске математичке екипе Републике Србије на првенству Балкана за 2020. годину где је наша репрезентација у конкуренцији 18 екипа освојила прво место. У појединачној конкуренцији Урош је освојио сребрну медаљу чиме је значајно допринео и укупном успеху екипе Србије. Услед епидемије корона вируса 37. Балканска математичка олимпијада одржана је онлајн у периоду од 30. октобра до 5. новембра 2020. године под покровитељством математичке асоцијације Румуније. Ово није једини успех младог Аранђеловчанина који је током средње школе успео да у више наврата освоји медаље на најпрестижнијим математичким такмичењима у Европи. Крајем септембра одржана је, такође онлајн, Међународна математичка Олимпијада у Русији, у Санкт Петербургу, на којој је Урош освојио бронзану медаљу.
 
Да овакви успеси нису случајни потврдио је у више наврата, као и да се иза сваког великог резултата крије огроман труд и одрицање. Урош каже да слободно време проводи са породицом и пријатељима. Често долази у родни град за који га вежу изузетно драге успомене. Ипак, велики део свакодневнице проводи у учењу и стицању нових знања. Тренутно више од пет сати дневно решава задатке у циљу даљег напредовања. Пред свако екипно такмичење организују се напорне припреме које се састоје из теоријске наставе и практичне примене знања. Врло је тешко уопште ући у састав екипе Србије у којој се налази шест најбољих математичара са такмичења Српске математичке олимпијаде, који касније представљају нашу земљу на међународним такмичењима.
 
Генијални ум младог Аранђеловчанина

Приватна архива

Цоловић је активно почео да се бави математиком од 7. разреда основне школе и истиче да је најважније имати жељу и бити истрајан, посебно у тешким моментима када имате утисак да вам ништа не полази за руком. Каже да се на крају сваки труд исплати и тек онда када задаци буду решени, схватите колико је математика лепа наука. Све то га је довело до нивоа знања из математике какво деценијама уназад није имао нико из Аранђеловца његових година.
 
Урош планира упис на један од најпознатијих светских универзитета, Кембриџ у Енглеској, који види као место где би могао да највише напредује у својој струци. Каже да му је циљ да се једног дана врати у Аранђеловац како би преносио знање и што више младих привукао математици.
 
Генијални ум младог Аранђеловчанина

Приватна архива

Желимо Урошу да оствари своје снове, али и да се након успешних студија врати у своју земљу и Аранђеловац да би знањем унапредио локалну заједницу. И док чекамо повратак генијалног аранђеловачког ђака, верујемо у њега и знамо да ће показати свима колико вреди! Јер, труд се увек исплати!
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).