Гимназијалка из Ниша својим анђеоским гласом стигла до Берклија

Најбоље из Србије

07.09.2022. - 09:30

Гимназијалка из Ниша својим анђеоским гласом стигла до Берклија

Захваљујући свом гласу и изузетном дару за музику, Уна Димитријевић, ученица другог разреда гимназије „Стеван Сремац“ у Нишу, отпутоваће у Сједињене Америчке Државе где ће усавршавати свој таленат на Берклију, једном од најпрестижнијих универзитета на свету

Млада Нишлијка испунила је строге критеријуме како би добила пуну стипендију и била у групи младих људи из читавог света која ће на Берклију провести око месец и по дана.
 
„За то време имаћемо часове певања, часове теорије музике, радионице на којима ћемо учити да пишемо песме и да их продуцирамо. Најрадије певам поп, али тамо ћу моћи да учим да певам и џез, соул, ар ен би и друге жанрове“, рекла је Уна.
 
Освојила је бројне награде на музичким фестивалима и такмичењима у нашој земљи и иностранству.
 
Почела је да пева са седам година, када је први пут учествовала на фестивалу „Мајска песма“ и певала је у хору „Чаролија“. Након тога, уписала је нижу музичку школу и ишла на приватне часове певања. Са девет година певала је у Пинковим „Звездицама“, а након тога на бројним фестивалима широм Европе.
 
Током боравка у Шпанији 2019. године, приметила је позната италијанска певачица Ана Окса и предложила јој да учествује на фестивалу „Санремо јуниор“.
 
Гимназијалка из Ниша својим анђеоским гласом стигла до Берклија

Приватна архива

Наступила је у ревијалном делу јер је тада имала 14 година што је изнад старосне границу. На том фестивалу упознала је чланицу жирија из Америке, којој се њен глас веома допао и која јој је предложила да код ње похађа приватне часове. Од јануара 2021. године кренула је са тим часовима и унела новине у технику певања. Управо јој ова чланица жирија и професорка и предложила да се пријави за летњи програм на Берклију.
 
Пријава за Беркли, између осталог, подразумевала је да пошаље две песме отпеване на енглеском, а убрзо је уследио и одговор Универзитета да ће им „бити задовољство да раде са њом“.
 
Уна има пуну подршку родитеља, који су правници. Тата предаје на Правном факултету у Нишу, а мама на Правном факултету у Крагујевцу.
 
Осим што воли да пева, она воли и да свира клавир и учи стране језике. Говори енглески, немачки, шпански и помало француски, а учи италијански. Прошле године провела је месец дана на школовању у Шпанији како би додатно усавршила језик и тамо је научила да живи самостално, тако да јој одлазак у Америку сада неће тешко пасти.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).