Град рукомета и врхунских резултата

Најбоље из Србије

25.11.2020. - 09:32

Град рукомета и врхунских резултата

Аранђеловац је град који се налази у самом врху табеле и у мушком и у женском рукомету. Челници ове општине имају рецепт за успех

Општина Аранђеловац током протеклих пет година уложила је значајна средства и системским радом постигла да данас спортска сцена у овом граду изгледа много боље него деценијама уназад.
 
Како с поносом истичу у општини Аранђеловац, у последњих неколико година издвајају се значајна новчана средства за спорт, што је дало одличне резултате. Аранђеловачки рукометни клубови, са дугом традицијом успеха, превише времена таворили су на дну лестивица у својим такмичењима. Међутим, ситуација се променила набоље.
 
Град рукомета и врхунских резултата

Приватна архива

 
Екипа женског рукометног клуба „Бекамент Буковичка бања“, шампион Србије за 2016. годину и дугогодишњи учесник Супер лиге, у сезони 2012/2013 заузела је претпоследње место на табели од 10 тимова и пуком срећом избегла испадање у нижи ранг такмичења. У тој сезони остварене су само четири победе у 20 мечева и будућност није изгледала нимало блиставо. Ипак, променом руководства и управе, улагањем и разумевањем челних људи општине Аранђеловац, клуб је само три године касније направио највећи успех у историји освајањем дупле круне, титуле државног првака и националног купа Србије. Наредне три године одбрањени су трофеји у Куп такмичењу, а сезоне су завршаване на другом месту табеле. До прекида сезоне 2020. године, када је такмичење окончано због епидемије корона вируса екипа је била на челној позицији табеле Супер лиге.
 
И ове сезоне ЖРК „Бекамент Буковичка бања“ има највеће амбиције. Поред тога, изузетне резултате бележи и други тим екипе „Бекамент Буковичка бања“, који годинама доминира у нижем рангу такмичења, са екипом састављеном од јуниорки. Како се тренутно одвија ситуација, нема ни најмање разлога за бригу поводом будућности клуба и великих резултата у наредном периоду. Оно што је посебно битно је да су већина играчица током протеклих пет година поникле, или прве озбиљне кораке у рукомету направиле управо у Аранђеловцу. Многе од њих оствариле су значајне репрезентативне и иностране каријере, а потом се вратиле у матични клуб.
 
Град рукомета и врхунских резултата

Приватна архива

 
И није женски рукометни клуб једини који бележи успехе. Мушки рукометни клуб „Шамот 65“, након пунолетства у нижем рангу такмичења, напокон се 2016. године домогао домаће елите и већ у првој сезони дошао до плеј офа првенства. Да успех добије још веће размере тим у дебитанској сезони у Супер лиги Србије био је састављен искључиво од играча из Аранђеловца чиме је наш град постао јединствен у читавој Србији са екипама у врху и мушког и женског рукомета. Оно о чему је причала рукометна јавност не само у Србији већ и шире је посета утакмицама мушког рукометног клуба, које су имале највише посетилаца не само у Супер лиги у рукомету већ и у другим дворанским спортовима. Забележено је неколико историјских утакмица у којима је поред близу три хиљаде људи у великој хали СРЦ „Шумадија“ било по неколико стотина људи који нису могли да уђу унутар зидова такозваног аранђеловачког „театра снова“. Ове сезоне, нуклеус екипе је сачуван, а циљ је наставак добрих резултата и останак у врху домаће рукометне Супер лиге.
 
Аранђеловчани с поносом истичу да је мало градова у Србији који могу да се похвале толиким бројем играчица и играча који играју на највишем нивоу такмичења. Током протеклих неколико деценија Аранђеловац је изнедрио велики број врхунских рукометашица и рукометаша, а утисак је да се, као по правилу, увек враћају у свој град. Многи од њих су читаве каријере провели у граду под Букуљом.
 
Воља, жеља, одлучност и огромна посвећеност спорту, љубав према граду, све су то одлике правих шампиона, а ови спортисти су заиста понос и хероји Аранђеловца!
 
То је прича која траје годинама и трајаће још веома дуго.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).