Грделичка регата – спортска, забавна и еколошка манифестација

Најбоље из Србије

30.11.2021. - 09:30

Грделичка регата – спортска, забавна и еколошка манифестација

Дом кулутуре у Грделици организује спортско-рекреативну манифестацију под назвиом Грделичка регата. Реч је о јединој манифестацији те врсте на Јужној Морави, и она учеснике обогаћује незаборавним тренуцима пуним дружења, узбуђења и добре енергије

Још 2005. група младих ентузијаста из Грделице, жељних забаве и авантуре, викендом су се, у летњим месецима, чамцима спуштали коритом Јужне Мораве. Убрзо су ови млади авантуристи хтели да озваниче и омасове овај вид забаве, обративши се Дому културе за помоћ.
 
Грделичка регата – спортска, забавна и еколошка манифестација

Приватна архива

Тако је на Преображење Господње, 19. августа 2006. године у 12 часова, почела прва Грделичка регата, спуст чамцима и свим приручним средствима низ Јужну Мораву, трасом од Предејана до Грделице, у дужини од око 10 километара, уз громогласно навијање и међусобно бодрење омладинаца из Грделице, Власотинца, Лесковца и Предејана.
 
Било је много догодовштина, које су се касније препричавале, попут падања у реку и међусобног помагања, тражења изгубљеног накита, заљубљивања. Грађани Грделице пратили су и поздрављали учеснике регате дуж читаве трасе и на мостовима Грделице. Тог дана је у летњој башти Дома културе организован целодневни програм.
 
Грделичка регата – спортска, забавна и еколошка манифестација

Приватна архива

Тако је све почело. Догађај је наишао на велики одјек у локалној заједници, пропраћен је од локалних медија, а путем размене о њему су обавештене и друге средине. Ова рекреативна, еколошка, спортска и пре свега забавна манифестација постала је традиционална.
 
Из године у годину, у августу се одржава Грделичка регата, са све већим бројем учесника. Регата је почела да се оджава у 11.59 часова да би се скренула пажња на висок степен загађености животне средине, нарочито корита и обала Јужне Мораве. Пре почетка спуста чишћено је корито реке.
 
Грделичка регата – спортска, забавна и еколошка манифестација

Приватна архива

Циљ манифестације био је и промоција Грделице, Грделичке клисуре, реке Јужне Мораве и њеног приобаља као туристичке дестинације, затим, промоција здравих стилова живота и подстицање активизма младих људи. У оквиру овог пројекта сваке године се организује регата Јужном Моравом, традиционални ручак за учеснике регате у летњој башти Дома културе у Грделици и у вечерњим сатима рок концерт. Учествовале су разне локалне рок групе: Алхемичар из Лесковца, Денис напаст, Q – mashinchiki. Од 2016. године уз рок концерт почео је да се организује и „Мото скуп Грделица“.
 
За реализацију пројекта сваке године се обезбеђује регулисање нивоа реке Јужне Мораве у сарадњи са Електропривредом Србије и Власинским хидроелектранама. Обезбеђена је и медијска подршка и промоција Грделичке регате у сарадњи са медијима, као и бесплатан превоз учесника и пловила од Дома културе у Грделици до стартног места.
 
Грделичка регата – спортска, забавна и еколошка манифестација

Приватна архива

Грделичка регата нема такмичарски карактер, више је ревијална и сваке године окупи велики број учесника из Лесковца, Алексинца, Ниша, Пирота, Лебана, Власотинца и Грделице. На Грделичкој регати у просеку буде између 250 и 300 учесника.
 
Грделичка регата део је културно – забавног програма „Грделичко лето“, чији је организатор Дом културе у Грделици, под покровитељством града Лесковца. Учесници регате користе најразличитија пловила, искључиво на ручни погон, па се сваке године виде прелепи чамци, сплавови направљени од увезаних тракторских гума или чак пластичних флаша, веома занимљива „возила“, које су сами направили специјално за ову прилику.
 
Грделичка регата – спортска, забавна и еколошка манифестација

Приватна архива

Некада се регата одржавала под јаким пљуском, некада у леденој води, некада по лепом времену, са већим или мањим водостајем, али је за љубитеље Јужне Мораве, као и зависнике од адреналина, то увек био диван осећај који се не може речима описати, већ само доживети.
 
Дом културе у Грделици настоји да ова јединствена манифестација, једина на реци Јужној Морави, на необичан начин споји одмор, спокој и уживање у природи и адреналински набој који покреће цело тело, обећавајући незаборавне тренутке испуњене дружењем, узбуђењем и добром енергијом.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).