Гвоздено вино бака Кате

Најбоље из Србије

09.11.2020. - 09:30

Гвоздено вино бака Кате

У близини Вршца, у Купинику, налазе се засади купина од којих мештани овог краја праве џемове и слатко, а од пре десетак година једна породица почела је да производи и чувено купиново вино

Све до уназад десетак година у општини Пландиште нису ни сањали да ће једнога дана ова мала општина постати препознатљива и по вину и то не било каквом, већ по купиновом вину. Ова лепа прича о производњи купиновог вина, у Јужном Банату познатом под називом „Душаново купиново вино“, почела је захваљујући породици Таталовић из села Купиник, које се налази скоро на самој граници са Румунијим. Село је своје име добило управо по богатом ободу дивљих купина од који су све домаћице правиле укусне сокове, слатко, џемове. Вино се првило као лек. 
 
Гвоздено вино бака Кате

Ненад Благојевић, сајт Приче са душом

Породица Таталовић прва је изградила винарију и почела да производи вино од купина у овој општини. А све је почело од бака Катице – Кате, од које је Душан Таталовић наследио рецептуру за производњу вина. Бака Ката је у младости имала проблема са анемијом коју је успела да победи захваљујући купинама које су расле око села од којих јој је тада мајка правила купиново вино, у народу познатије као "гвоздено вино". Како су године одмицале, рецептура се усавршавала, производња се ширила, „Душаново купиново вино“ постајало је све познатије и доступније све већем броју потрошача. Душан је у међувремену завшио Економски факултет у Суботици након чега је чврсто одлучио да се врати у село одакле су потекли његови бака и дека и посвети се свом дотадашњем хобију који у кратком року претвара у породични посао.
 
Гвоздено вино бака Кате

И.Ђ.

Таталовићи су верни својим коренима и домаћем огњишту тако да, иако живе у граду, највећи део времена проводе у Купинику где имају своју винарију за производњу купиновог вина након што су подигли нове засаде купине, како би оправдали име села које неизмерно воле. Засади купине се тренутно простиру на површини од 1,5 хектар, док је капацитет винарије 13.000 литара, са тенденцијом даљег ширења. 
 
Показало се да село воли Таталовиће, једнако као што они воле свој Купиник. Купине су почеле лепо да рађају. Сан тринаестогодишњег дечака полако је почео да се остварује.
 
Гвоздено вино бака Кате

И.Ђ.

Данас нема манифестације у Јужном Банату, у Румунији и свуда где излаже Туристичка организација Војводине да нема Душановог купиновог вина за које каже да га одликује изражена рубин црвена боја, карактеристичан мирис на купину и слаткасто-киселкасти укус. Душан планира и производњу винског дестилата од купина који ће се производити по угледу на француске коњаке, и представљаће јединствен производ како на домаћем, тако и на иностраном тржишту. Поред ширења засада купина и саме производње купиновог вина Таталовићи планирају да своју понуду развију и у туристички производ који ће привлачити туристе у овај део Србије и малу општину Пландиште прославити и по купиновом вину. 
 
Текст припремила: Р.Г.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).