„Хисарски шампиони“ за лепши и бољи Лесковац

Најбоље из Србије

30.10.2020. - 09:32

„Хисарски шампиони“ за лепши и бољи Лесковац

Остати у својој домовини, корачати калдрмом детињства и бити шампион хуманости мисија је око које се окупља лесковачка група младих људи и поручује - ако желиш да видиш промену у свету, ти мораш постати та промена!

Каже се да је најсрећнији човек онај који је усрећио највећи број људи. Судећи по свему досад учињеном испред младих људи, чланова удружења „Хисарски шампиони“, је светла будућност. Сопственом иницијативом и спремношћу да помогну својим суграђанима пример су младима у Лесковцу и скоро на дневном нивоу оиоказују како се може бити хуман и друштвено одговоран.
 
„Хисарски шампиони“ за лепши и бољи Лесковац

Приватна архива

„Хисарски шампиони“, као неформална група, постојe од 2016. године, а као званично удружење од јуна ове године. Његови чланови старости двадесет до тридесет година иза себе имају импозантне биографије и дипломе факултета са најбољим просеком, неки од њих су и студенти или већ млади предузетници. Све њих веже љубав ка родном крају и Лесковцу у који су се вратили по завршетку школовања. Остати у својој домовини, корачати калдрмом детињства и бити шампион хуманости мисија је око које се окупљају свакога дана и захваљујући којој су до сада спровели велики број акција.
 
„Хисарски шампиони“ за лепши и бољи Лесковац

Приватна архива

Изглед парка „Девет Југовића“ који се налази на лесковачком брду Хисар, по којем су и добили име, попримио је ново рухо захваљујући сталним акцијама чишћења, уређивања и пошумљавања које спроводе, а жеља им је да свој део града учине што лепшим. Зато су преко Канцеларије за младе града Лесковца и програма „Активирај се“, који има за циљ промоцију активизма и волонтеризма младих, својим пројектом конкурисали и остварили права на средства која ће искористити за изградњу летњиковаца у парку и на врху брда Хисар, који ће им омогућити нова дружења. Управо због свог ентузијазма, труда и рада у овој области, удружење је испред града учестовало и у акцији „Шта нам тешко“ која подразумева еколошку акцију чишћења јавне површине под покровитељством Министарства омладине и спорта у коју се укључио и сам учествовао министар Вања Удовичић, чиме је град Лесковац ушао у ужи круг градова у којима се ова акција спроводила.
 
„Хисарски шампиони“ за лепши и бољи Лесковац

Приватна архива

Током новогодишњих празника посетили су Општу болницу Лесковац, Одељење педијатрије, коме су донирали постељине, а свим најмлађим лежећим пацијентима новогодишње пакетиће, док су за време ускршњих празника посетили најугроженије породице њиховог насеља и донирали пакете помоћи. Породици у Лесковцу, која је због пожара остала без дома и крова над главом, такође су ови млади људи својим скромним доприносом бар делом показали да прави пријатељи у животу могу бити људи које чак ни не познајемо, јер величина човека је у људскости према другима онда када ништа не очекујемо заузврат.
 
„Хисарски шампиони“ за лепши и бољи Лесковац

Приватна архива

У јеку пандемије корона вируса исказали су све своје врлине и показали да упркос малом броју година јесу велики људи. Током ванредног стања, већина чланова придружила се раду волонтерског центра града. „Хисарски шампиони“ небројено пута су изашли на терен и у сусрет свима онима којима је у том тренутку помоћ била најпотребнија. Сву своју енергију и након тог периода усмеравају ка хуманитарном раду. Тако су септембра месеца шампиони спровели акцију донације Општој болници Лесковац, Дому здравља Лесковац и Центру за социјални рад у Лесковцу. Општој болници Лесковац, Одељењу гинекологије донирано је тридесет јастука, постељина, ћебади, а Одељењу неонатологије двадесет пакета за првих двадесет рођених беба. Дому здравља Лесковац тридесет непромочивих простирки, педесет белих чаршафа, двадесет мантила за медицинске сестре и лекаре, а Центру за социјални рад и њиховим најугроженијим корисницима десет дечјих седишта за безбедност у саобраћају. Вредност целе донације износи 350.000 динара. Првог дана школске године поједине средње и основне школе, као и предшколску установу у Лесковцу, дочекала је донација 3.500 хиљаде заштитних маски, као и дезинфекционих средстава намењених за наше најмлађе које су им подарили управо „Хисарски шампиони“.
 
„Хисарски шампиони“ за лепши и бољи Лесковац

Приватна архива

Циљ постојања удружења се заснива на организацији спортских манифестација, културно-уметничких манифестација, спровођењу еколошких акција и на хуманитарном раду. Неке од ових манифестација одложене су због новонасталих околности, као што је фудбалски турнир „Хисар“ који се организовао сваког лета, али се Хисарци надају да ће у времену које следи трибине школског игралишта поново бити пуне ватрених навијача. Спроводећи ове акције позивају људе на јединство и заједнички допринос ка побољшању нечије садашњости.
 
„Хисарски шампиони“ за лепши и бољи Лесковац

Приватна архива

Волонтирање промовише праве животне вредности, охрабрује нас да будемо активни у свим друштвеним догађајима, али и у стварању односа у друштву по својој мери. Наша снага лежи у несаломивој вољи за напретком коју ови млади људи свакако поседују. Испред њих је велики број пројеката који ће Лесковац учинити бољим местом за живот. За крај „Хисарски шампиони“ поручују: „Ако желиш да видиш промену у свету, ти мораш постати та промена“.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).