Јединствена у Србији

Најбоље из Србије

18.11.2020. - 09:30

Јединствена у Србији

Станислава Ђорђевић из Оџака једина је особа женског пола која се у Србији професионално бави свирањем гајди

Станислава Ђорђевић из Оџака, на први поглед је једна сасвим обична осамнаестогодишњакиња, насмејана, ведрог духа и комуникативна, али оно што је издаваја од осталих јесте љубав према етно музици и гајдама, дувачком инструменту, који је у традицији балканских народа, а Станислава је једина особа женског пола, која се професионално бави свирањем овог инструмента.
 
Јединствена у Србији

Приватна архива

Љубав према аерофоним инструментима пренео јој је деда Станислав, који је свирао фрулу и окарину, а Станислава је наставила његовим стопама. Пре седам година уписала је нижу музичку школу у Оџацима, коју је завршила у класи професора Борислава Бирача, где је савладала свирање фруле.
 
Наставила је да се усавршава у средњој музичкој школи „Петар Коњовић“ у Сомбору, где у класи професора Зорана Богдановића на етномузичком смеру учи традиционално певање и свирање, где поред гајди по чему је јединствена у Србији, свира још и фрулу и окарину.
 
Јединствена у Србији

Приватна архива

Наступала је и самостално и као део групе у којој је представљала своју школу или са хоровима и културно-уметничким друштвима, на бројним фестивалима, који негују традицију и етно стваралаштво. Поред такмичења гајдаша у Сврљигу, једном од најпознатијих и најпрестижнијих у земљи, али и целом региону, где је поред прве награде, била 2018. године и заштитно лице фестивала, Станислава истиче и Међународни фестивал у Качареву „Сличности и разлике у гајдама“, као и фестивал у Бијељини. Станислава је наступала и на Етнофестивалу младих у Неготину, као и у Бугарској у Варни на „Балкан фолк фесту“ са хором из Зрењанина. Свакако вреди истаћи и њене наступе у Словачкој, Братислави и Трнави.
 
Јединствена у Србији

Приватна архива

Ова млада девојка, једина гајдашица у Србији, са поносом представља нашу традицију на етно фестивалима и одавно се определила да јој етномузикологија буде животни позив. Станислава жели да настави своје школовање у Републици Српској на Академији умјетности у Бањалуци на смеру за етномузикологију, како би наставила да негује нашу традицију кроз етно песме извођене на традиционалним инструментима и да преноси своје знање младим људима, са надом да ће се појавити још девојака заинтересованих за свирање гајди, јер је већ неколико година Станислава једина девојка која наступа на фестивалима етно музике у Србији, а и гајдаша нема пуно. Остало је тек неколико десетина љубитеља традиционалне музике који се професионално баве свирањем гајди.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).