Када комад глине прерасте у вредну успомену

Најбоље из Србије

11.06.2021. - 09:30

Када комад глине прерасте у вредну успомену

Када се од обичног грумена земље створи уникатни ручни рад - то је права уметност. Добар мајстор, уметник, способан је да комаду глине подари посебну вредност. То успешно ради Милица Жикић из Бора која се бави производњом сувенира

Милица је чланица удружења грађана „Пупољак“ које је, са пријатељицом, основала њена мајка. Она јој је и била подстрек и подршка да овим крене да се бави. Потребно је доста труда, љубави и стрпљења да један комад глине прерасте у финални производ, каже Милица.
 
Када комад глине прерасте у вредну успомену

Приватна архива

„На почетку сам израђивала уникатне предмете од керамике, а онда сам због потражње и исплативости прешла на калупну израду сувенира. Производња је ручна, нема машина, калупи су само помоћно средство. Сувенири се најпре искалупирају, наливају, суше у калупу, потом следи ручно исцртавање, декорисање и печење. Након тога се по потреби одређени производи глазирају“, једноставно објашњава Милица пут до израде једног сувенира.
 
На овај начин, један обичан грумен глине добија непроцењиву вредност у осмеху задовољног туристе који га купи као сувенир.
 
Када комад глине прерасте у вредну успомену

Приватна архива

„То је највеће задовољство у овом послу“, са поносом истиче Милица.
 
У дизајну рукотворина инспирација су јој симболи града. Тако је фигура борског рудара свакако најпрепознатљивија у Миличином разноликом опусу сувенира. Рудар је симбол Бора, а Миличина фигура рудара са поносом носи озбиљну улогу амбасадора града.
 
Када комад глине прерасте у вредну успомену

Приватна архива

Поред рудара, који је најтраженији, Милица кроз керамику верно преноси и импозантност највећег рударског багера - дампера, као и грандиозног димњака борске топионице бакра. Осим рударских мотива, Милица облик у глини даје и традиционалним симболима из нашег културног наслеђа које јој је непресушан извор инспирације. Тако се на њеном штанду могу наћи и опанак, чутура, амфора, али и уникатни сувенири са симболима туристичких локалитета из целе источне Србије, од Лазареве пећине, преко Борског језера до Рајачких пимница.
 
Када комад глине прерасте у вредну успомену

Приватна архива

Готово да нема борског дома који у свом кутку нема Миличин сувенир. Своје производе излаже на бројним сајамским манифестацијама, а успешно сарађује и са Туристичком организацијом града Бора у чијој су сувенирници Миличине рукотворине доступне свим туристима.
 
Када комад глине прерасте у вредну успомену

Приватна архива

Са све снажнијом свешћу о важности очувања традиције, ручно рађени сувенири стичу све већи број поштовалаца. Тако и Милица, комад по комад обрађене глине, чува тековине једног народа уобличене у сувенирима. А они, као аманет, остају будућим генерацијама на чување.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).