Корисни пројекти гимназијалаца

Најбоље из Србије

23.04.2021. - 09:30

Корисни пројекти гимназијалаца

Сајт за резервацију пецива у циљу помоћи социјално угроженим грађанима и соларни панели од лименки за загревање просторија неки су од пројеката нишких ученика

Ученичка компанија „Нова форте“ покренуће сајт путем којег ће пекаре свакодневно моћи да оглашавају податке о непродатим производима, а грађани ће моћи да их купе по сниженим ценама.
 
Ту компанију формирали су ученици првог разреда Гимназије „Бора Станковић“, да би помогли социјално угроженим грађанима.
 
Ученица и директорка маркетинга компаније „Нова форте“ Лара Тајем рекла је да ће тај сајт бити покренут средином априла или најкасније крајем месеца.
 
Корисни пројекти гимназијалаца

Приватна архива

„Након што их резервишу путем сајта, грађани ће моћи да оду у пекару и купе производ по сниженој цени. Сви производи ће коштати 40 динара, без обзира да ли су претходно коштали 200 или 150 динара“, објаснила је она.
 
Тајем је додала да ће се након резервације, на сајту аутоматски смањивати број производа у понуди.
 
„Овим путем помоћи ћемо социјално угроженим грађанима, али ћемо и решити проблем бацања вишка непродатог пецива у пекарама“, истакла је она.
 
Ученичка компанија „Нова форте“ има генералног директора, то је ученица Милица Стојановић, директор производње је Страхиња Тодоровски, који је направио сајт за оглашавање пекарских производа, а Јана Николић је директор финансија и задужена је за сарадњу са пекарама и оглашавање производа.
 
Корисни пројекти гимназијалаца

Приватна архива

Професорка Гимназије „Бора Станковић“ Ана Вељковић рекла је да су ученици формирали две ученичке компаније – „Нова форте“ и „Еко Лим“.
 
„Нова форте“ ће конкурисати за награду на републичком такмичењу ђачких компанија које реализује организација „Достигнућа младих у Србији“.
 
Да празне лименке могу да се рециклирају одавно већ сви знају, али да од њих могу да се направе и соларни панели за загревање просторија показали су ученици првог разреда ове нишке гимназије предвођени професорком Аном Ивић Вељковић.
 
Њихова ђачка компанија „Еко Лим“ управо ће се са овим панелом такмичити на републичкој смотри у ђачком предузетништву. Ђачку компанију чини петочлани тим ученика који је израдио панел који прикупља соларну енергију и на тај начин догрева просторије.
 
„Лименке се пуно кoристе, али их млади и пуно бацају. Тако смо дошли на идеју да их искористимо на паметан начин. Склопили смо их у један панел који смањује и зaгађење ваздуха, јер се смањује употреба чврстог горива у домаћинствима”, каже гимназијалац Растко Петровић.
 
Корисни пројекти гимназијалаца

Приватна архива

Ова идеја је окупила младе гимназијалце и они су кренули са њеном реализацијом.
 
„Ваздух из просторија пролази кроз све лименке где се загрева и враћа се назад у просторију”, објашњава Растко Петровић.
 
Његова другарица из компаније Јана Симић додаје да је им је највише проблема задала израда панела.
 
„Панел је сам по себи велики и било нам је потребно доста времена да га одрадимо, али чини се да је у целој овој причи најважнија била идеја”, додаје Јана.
 
Татјана Живадиновић очекује пуно од такмичења које је пред њима. Многе је већ заинтерeсовао њихов производ, а они би да наставе његову производњу.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.