Кућа Боре Димитријевића Пиксле

Најбоље из Србије

27.09.2023. - 09:30

Кућа Боре Димитријевића Пиксле

Лесковац, као један од старих градова Србије, отвара своја врата свима који у њега сврате. Град који лежи на сливу пет река, град роштиља и карневала, уједно је и град старих здања и богатих прича о њима. Једно од тих здања је и кућа Боре Димитријевића Пиксле

Кућа Боре Димитријевића Пиксле, данас позната као „Градска кућа“, изграђена је 1850. године. Саграђена је за породицу Димитријевић, председника Првостепеног суда у Лесковцу, његову супругу и сина Бору. Кућа постоји више од 150 година и представља типичан пример куће балканског стила.
 
Кућа Боре Димитријевића Пиксле

Приватна архива

Након Другог светског рата била је дом Народног музеја. Након пресељења музеја била је ван употребе до 1978. године када је на иницијативу Народног музеја покренута рестаурација. Идејни пројекат за сталну музејску поставку урађен је 1995. године. Ова кућа је током времена претрпела доста измена, али су у појединим деловима остала првобитна врата и таванице од дрвета. Видљиви елементи, попут фасаде и кровне конструкције, у потпуности су реконструисани.
 
Кућа Боре Димитријевића Пиксле је једна од најзначајнијих за град јер представља типичну кућу старог Лесковца, каквих је мало очуваних. Под заштитом је државе и представља непокретно културно добро. Богатство једног града и његових житеља управо се огледа у очувању историје, и традиције и прављењу споне са модерним и савременим.
 
Кућа Боре Димитријевића Пиксле

Приватна архива

Ова кућа данас дочарава живот у лесковачком крају с краја 19. и 20. века. У овој „Градској кући“, на иницијативу академика Петра Влаховића, 2002. године отворена је стална музејска поставка и њу чине управо експонати који датирају из тог периода.
 
Лесковац је богат културним дешавањима и манифестацијама које су познате широм Србије и региона. Једна од популарнијих манифестација је Карневал који се организује почетком јула, а управо ова кућа је место пријема и дочека многих карневалских група из земље и окружења.
 
Кућа Боре Димитријевића Пиксле

Приватна архива

Лесковац, на челу са градоначелником др сци. мед. Гораном Цветановићем, изузетно улаже у све сфере друштвеног живота. О томе сведоче многа културна дешавања и манифестације које се одржавају у Лесковцу и које су из године у годину све посећеније попут Роштиљијаде, Лесковачког лета, Карневала, Liffe-а, фестивала Јоакима Вујића... Лесковчани се труде да од заборава сачувају мудрост старих изрека, а једна од њих каже: „Гледај напред, али се осврни и назад“. Ова мисао управо нас учи о важности стварања нових вредности, уз истовремено чување старих, традиционалних дела једног народа, једног града, једне државе.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).