Куд „Абрашевић” из Лесковца ‒ чувар народне традиције

Најбоље из Србије

15.02.2022. - 09:30

Куд „Абрашевић” из Лесковца ‒ чувар народне традиције

Кроз културну делатност чувају се најлепше вредности и тековине једног народа. Као извориште културе на простору петоречја, Лесковац је кроз различите историјске епохе изнедрио појединце, институције, удружења и друштва која су дала велики допринос развоју културе у граду

Истакнуто место у завичајној историји Лесковца припада културно-уметничком друштву „Абрашевић”. Ово друштво настало је на иницијативу угледних радничких активиста из Лесковца и уз велику подршку истоименог друштва из Београда. Основано је 1905. године од стране радника окупљених у кафани „Централ” као радничка културно-уметничка група.
 
У почетку су већину чланова чинили текстилни радници, али убрзо су се друштву прикључили и радници других професија. За првог председника друштва изабран је Никола Костић Андикољ. Прве активности биле су везане за позоришне комаде и рецитаторске свечаности.
 
Куд „Абрашевић” из Лесковца ‒ чувар народне традиције

Приватна архива

Поред драмске и рецитаторске секције, убрзо по оснивању почела је да ради и хорска група. Ослободилачки ратови и борба за уједињење нашег народа (1912‒1918) утицали су да друштво изгуби континуитет у раду. У оквиру првомајских свечаности које су одржане у Светоилијском парку 1919. године на иницијативу Косте Стаменковића донета је одлука о обнови рада КУД „Абрашевић”. Тих година бројни наступи ван Лесковца допринели су популаризацији овог друштва и укључивању млађе популације у његов рад, а проширена је и сарадња и са спортским удружењима у самом граду.
 
Куд „Абрашевић” из Лесковца ‒ чувар народне традиције

Приватна архива

Променљиве друштвене околности које су владале крајем двадесетих и почетком тридесетих година 20. века утицале су на рад друштва. По други пут у својој историји КУД „Абрашевић” обновило је рад 1934. године. Све до Другог светског рата остварена је успешна сарадња са Академским позориштем које је у једном периоду водио Бора Димитријевић Пиксла, истакнути културни радник из Лесковца.
 
Основне активности друштва биле су везане за организовање позоришних свечаности, рецитаторских вечери, концерата, игранки и излета. У другом периоду постојања руководство друштва водило је рачуна и о најмлађој популацији. Под окриљем удружења радила је дечја група „Будућност”.
 
Куд „Абрашевић” из Лесковца ‒ чувар народне традиције

Приватна архива

Још један прекид у раду догодио се после окупације у Другом светском рату. У тек ослобођеном Лесковцу 9. новембра 1944. године по трећи пут је обновљен рад КУД „Абрашевић”. У том периоду најмасовнија је била хорска секција која је неговала народну музику. Новине „Наша реч” из 1948. године извештавале су да је ова секција бројала преко 100 чланова.
 
Друштвене околности у то време биле су такве да је тежиште наступа било усмерено ка фабрикама и војсци. Пуно пажње посвећено је фолклорним играма које су нераскидиво повезане са КУД „Абрашевић” и његовим активностима. Педесетих година 20. века друштво је имало више секција: хорску, драмску, фолклорну, рецитаторску и балетску, као и тамбурашки и дувачки оркестар. Наредних деценија КУД „Абрашевић” развило је живу активност, а све са циљем очувања културног наслеђа лесковачког краја.
 
Куд „Абрашевић” из Лесковца ‒ чувар народне традиције

Приватна архива

За 117 година постојања и рада КУД „Абрашевић” је, осим на простору бивше Југославије, српске обичаје и фолклор представио публици у Бугарској, Грчкој, Мађарској, Турској, Немачкој, Белгији итд. Преко 10.000 концерата и 12.000 извођача из Лесковца и околине у великој мери сведоче о мисији овог друштва на простору југоисточне Србије. Још један прекид у раду друштва забележен је 2011. године. На иницијативу садашњег градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића 2013. године обновљен је рад и уз његову велику подршку КУД „Абрашевић” од тада ради у оквиру Лесковачког културног центра. Данас КУД „Абрашевић” окупља своје чланове у оквиру првог и другог ансамбла народних игара и песама, као и у школи фолклора, народног оркестра и вокалних солиста.
 
Куд „Абрашевић” из Лесковца ‒ чувар народне традиције

Приватна архива

Културне обрасце које је успоставило КУД „Абрашевић” на најбољи начин осликава богатство лесковачког краја, његово материјално и нематеријално наслеђе и вредности које су изградиле бројне генерације. Мисија овог друштва у трећој деценији 21. века остаје иста, а то је очување традиције и буђење код млађих генерација духа заједништва и припадности завичају.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).