Љубав према рачунарским наукама

Најбоље из Србије

05.02.2021. - 09:32

Љубав према рачунарским наукама

Градови личе једни на друге, али се појединци у њима издвајају на свој начин. То су тихи хероји који не прихватају конвенционалности средине, они који желе више од просечног. У спорту, образовању, науци... Један од њих је и Врањанац Јован Стојковић

Jован Стојковић рођен је у Врању 1997. године, где је завршио Основну школу „Јован Јовановић Змај" и Гимназију „Бора Станковић“, а Електротехнички факултет завршио је у Београду.
 
Љубав према рачунарским наукама

Приватна архива

Признаје да су га још у основној школи заинтересовале природне науке, па је уживао у стицању нових знања из физике, хемије, математике и биологије, а експерименти у лабораторији били су му омиљени део школовања. Радио је веома напорно, трудио се да постигне сваки циљ који замисли, уз велику подршку породице, пријатеља, наставника и професора у основној, а касније и у средњој школи. Осим афинитета према науци, одувек се бавио спортом. Тренирао је кошарку неколико година, док није открио своју праву страст - тенис. Како истиче, није му било тешко да свакодневно тренира и уједно завршава све своје школске обавезе, јер је и једно и друго више посматрао као жеље него као обавезе.
 
„Одувек сам био такмичарски настројен. Волео сам изазове и надметања. Сваке године сам учествовао на републичким такмичењима из физике, хемије, математике и биологије. У основној школи сам, између осталог, освојио прво место на републичком такмичењу из хемије, прво место на републичком такмичењу из биологије, треће место на републичком такмичењу из физике. У средњој школи сам акценат ставио на физику и хемију, где сам на републичким такмичењима освајао сваке године другу или трећу награду. Осим на националној, такмичио сам се и на међународној сцени. Освојио сам другу награду на Међународној Биос Олимпијади у Санкт Петерсбургу. Као врхунац своје такмичарске каријере издвојио бих Међународну хемијску Олимпијаду, одржану у Грузији, где сам представљао Србију и освојио бронзану медаљу у појединачној конкуренцији“, каже Јован Стојковић.
 
Љубав према рачунарским наукама

Приватна архива

Када имате разноврсна интересовања и нисте сигурни за шта бисте се најрадије определили, није лако изабрати прави факултет, а Јован је размишљао о електротехничком, физичком, хемијском и медицинском. Како је због успеха на такмичењима био ослобођен пријемног на већини факултета, пролонгирао је доношење одлуке до последњег дана уписа, а онда је пресекао и одлучио да је Електротехнички факултет прави избор за њега, свестан да ће у том окружењу на најбољи начин показати своје квалитете.
 
„Иако је упис факултета био дуг и стресан процес, само студирање било је потпуна супротност. Био сам сигуран и одлучан да своје циљеве спроведем у дело, те сам сваку годину завршио као најбољи студент на свом смеру „Рачунарска техника и информатика“. На факултету сам добио све услове који су ми били потребни да остварим свој потенцијал, имао сам пуну подршку и асистената и професора за даљи напредак. Четири године радио сам напорно, али и уживао у сваком тренутку. Када погледам уназад, мислим да сам донео најбољу могућу одлуку при упису и избору факултета“, каже млади Стојковић.
 
Љубав према рачунарским наукама

Приватна архива

На питање зашто се одлучио за наставак студија у Сједињеним Америчким државама, Јован каже да је Америка светски центар истраживања у области рачунарских наука. Провео је лето на Duke универзитету где је радио истраживање у областима „Edge Computing“ и „Augmented Reality“. Први утисак је потпуно другачији начин рада и приступ науци у оквиру самог факултета. То искуство му је дало додатни подстрек да настави своје студије преко океана. Одлучио је да докторске студије упише на „University of Illinois at Urbana Champaign“, који је на светским листама први у области његове специјализације – архитектуре рачунара.
 
Јован не планира да успори, да се заустави.
 
„Мој циљ, за сада, јесте да након завршетка докторских студија наставим да се бавим истраживањем, у оквиру факултета или неког индустријског истраживачког центра. Желим да се бавим послом који ће ми сваког дана донети нешто ново, а ја ћу уживати док се борим са изазовима“, истиче млади и скромни Врањанац, Јован Стојковић, будући доктор наука у Америци.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).