Мажореткиње су злато Беле Цркве

Најбоље из Србије

11.11.2020. - 09:30

Мажореткиње су злато Беле Цркве

Најлепши украс Беле Цркве, варошице на југу Баната, сигурно је њихов тим мажореткиња. Где год да се појаве, ове увек насмејане девојчице изазивају пажњу због шарених униформи и вештог руковања мажорет штапом

KУД "Белоцркванске мажореткиње" постоји осам година, а својим учешћем на бројним такмичењима, допринело је и популаризацији Беле Цркве у Србији и у Европи.
 
Мажореткиње су злато Беле Цркве

Приватна архива

Oсновни мотив за оснивање била је жеља да један карневал са традицијом од преко 150 година, као што је Белоцрквански карневал, има у свом програму и један мажоро тим, као и сваки други европски карневалски град.
 
Мажорет плес је настао као вид пратње војног оркестра у Француској пре 150 година, када су у парадној униформи и уз војнички корак прве мажореткиње пратиле војнике у бој.
 
Мажореткиње су злато Беле Цркве

Приватна архива

„Белоцркванске мажореткиње“ у Србији већ седам година немају праву конкуренцију, а Европа је препознала њихов квалитет и наградила их на европским шампионатима са три златне, четири сребрне и три бронзане медаље.
 
Захваљујући резултатима које је постигло KУД „Белоцркванске мажореткиње“ и њиховим наступима у шест европских земаља (Хрватска, Словенија, Чешка, Румунија, Македонија, Француска), јубиларно двадесето Европско првенство у мажорет плесу одржано је по први пут у Србији 2018. године, у Соко Бањи.
 
Мажореткиње су злато Беле Цркве

Приватна архива

„За ових осам година, кроз KУД „Белоцркванске мажореткиње“ прошло је преко 300 девојчица и девојака, узраста од четири па до 18 година. Тренутно у тиму имамо 60 чланица, које предано и редовно тренирају, учествујући при том у снимању разних телевизијских емисија, али и на разним манифестацијама у преко 30 градова широм Србије, настављајући путевима успеха својих претходница“, каже Дејан Ђурић, руководилац овог удружења и потпредседник Европске мажорет асоцијације. 
 
Мажореткиње су злато Беле Цркве

Приватна архива

Белоцркванске мажореткиње једном годишње примају нове чланице. Аудиција се одржава у октобру, а овај спорт иако нов за Србију, веома је атрактиван и како каже Ђурић, очекује се све већи број мажорет тимова широм наше земље.
 
„Девојке плешу са штаповима, а спорт је веома креативан, као нека врста уметности. Kоординација покрета је веома битна, јер морају да науче да баце штап, ухвате га и притом плешу", објашњава Ђурић.
 
Мажореткиње су злато Беле Цркве

Приватна архива

Ове године Европско првенство у мажоро плесу, планирано да се одржи у Хрватској, због тренутне емидемилошке ситуације, одложено је за следећу годину. КУД „Белоцркванске мажореткиње“ биће представници Србије и на овом такмичењу, а до тада девојке вредно тренирају и спремају нову кореографију коју ће премијерно извести следеће године.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).