Мелиндин пут од њиве до трпезе

Најбоље из Србије

19.10.2020. - 09:30

Мелиндин пут од њиве до трпезе

Млада предузетница из Чонопље покренула сопствену производњу сира и јогурта и добила признање „Business Women Awards“

Вредна млада супруга, мајка четворо деце и успешна пољопривредница. Да, и то је могуће!
 
Мелинда Батало Балаж из Чонопље, села са територије Града Сомбора, идеалан је пример како једна млада жена може бити успешна домаћица, мајка четворо деце, али истовремено и успешна предузетница. На пољопривредном газдинству, у које је дошла након удаје за супруга Николу, почела је производњу сирева и јогурта, а ускоро ће ова вредна породица завршити и млекару у којој ће упослити неколико људи. Да је Мелинда на добром путу, говори и податак да је ове године добила награду „Business Women Awards“, што је сврстава међу најуспешније предузетнице Србије.
 
Мелиндин пут од њиве до трпезе

Приватна архива

Према речима Мелинде Батало Балаж, пољопривредно газдинство је покренуо њен супруг 2005. године када је узео својих првих пет крава. Удавши се за њега и сама је почела да се бави пољопривредом, а у међувремену је родила и четворо деце.
 
„Са сирарством сам почела да се бавим пре две године. Увек сам говорила да ко жели да ради, тај ће наћи начин, а ко не жели, тај ће наћи изговор“, каже ова вредна Чонопљанка.
 
Након што се остварила у улози мајке, Мелинда је пожелела да допринесе својој породици и финансијски. Међутим, четворо деце захтевало је много пажње и било јој је практично неизводљиво остављати их. Тада је одлучила да би било најидеалније да ради нешто од куће.
 
Мелиндин пут од њиве до трпезе

Приватна архива

„Најпре сам за потребе своје породице почела да производим домаће јогурте и сиреве, а након што су их мени блиски људи пробали, предложили су ми да покушам да их правим и за продају. Тада сам и дошла на идеју да разрадим систем „од њиве до трпезе“, значи да почнемо да правимо производе којима ћемо затворити круг сопствене производње и које ћемо продавати. Потражња из дана у дан расте“, објашњава Мелинда.
 
Ова вредна породица из Чонопље гаји око 20 музних крава. Са товном јунади и са теладима бројно стање грла на фарми им износи преко стотину. Производе полутврде класичне сиреве, као и полутврде сиреве са зачинима (љута паприка, маслине, оригано, сунцокрет, босиљак). Исте те сиреве и диме, а у понуди имају и крем сиреве, слане и неутралне, као и домаће јогурте. Оно на чему тренутно раде, то је изградња домаће млекаре, у којој ће бити упослено још неколико људи.
 
Мелиндин пут од њиве до трпезе

Приватна архива

„Прошле године смо преко Фондације „Prosperitati“ добили пет машина које су нам од великог значаја, а ове је сомборски „Агробизнис центра“ подржао наш пројекат у вредности од 376.000 динара за лактофриз, капацитета 500 литара. Мислим да без тих данашњих субвенција и конкурса, тешко да би успели“, закључује Мелинда Батало Балаж.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).