Милановачки гимназијалци на „Данима маслине“ у Бодруму

Најбоље из Србије

01.03.2022. - 09:30

Милановачки гимназијалци на „Данима маслине“ у Бодруму

Ученици милановачке Гимназије „Таковски устанак“ у оквиру Интеркултуре боравили су су недељу дана у турском граду Бодруму. Гимназијалци на размени, гостујући у турским породицама, стекли су непроцењиво и драгоцено искуство, а као почасни гости Интернационалног школског Фестивала маслине, на најлепши начин су представили српски фолклор, своју школу и град

Сусрети у иностранству мењају свет, проширују видике и непроцењиво су искуство. Током боравка у Турској, гимазијалци су имали прилику да упознали турску традицију, историју, културу, храну, а кроз радионице керамике, марблинга, кувања, музике и плеса откривали су град на мору свакога дана по мало.
 
Милановачки гимназијалци на „Данима маслине“ у Бодруму

Приватна архива

„На позив АФС Турске позвани смо на размену, као и на Интернационалне Дане маслине које организује школа ТЕД Бодрум Колеји. Већина наше деце по први пут је отишла на размену, што је непроцењиво искуство, јер су са путовања донели најлепше утиске и слике о Турској. Оваква врста боравка је много драгоценија у односу на кратко туристичко путовање“, рекла је Јелена Мишковић, професор француског језика у Гимназији „Таковски устанак”.
 
Милановачки гимназијалци на „Данима маслине“ у Бодруму

Приватна архива

У условима пандемије вируса, када ни извођење школских екскурзија није могуће, милановачка Гимназија настоји да својим ученицима пружи што више интеркултуралних искустава. Истичући велику захвалност свима који су помогли да се ово незаборавно путовање изведе.
 
„Имамо среће као школа, због оваквих искустава и путовања. Захвалила бих се директорки, Општини Горњи Милановац, која нас је свесрдно подржала, као и милановачким фирмама, јер су нам помогле да отпутујемо и да на најбољи начин представимо своју школу, земљу и град. Мислим да им је ово искуство драгоцено и за цео живот, посебно у ситуацији у којој се сви због епидемије налазимо“, додала је Маја Вељиц, професорка италијанског језика.
 
Милановачки гимназијалци на „Данима маслине“ у Бодруму

Приватна архива

Учећи да не буду туристи, већ светски путници, који разумеју културу земље у којој бораве, гимназијалци су нам рекли какве утиске носе са путовања.
 
„Утисци су одлични. Ишли смо као чланови фолклора где смо на „Данима маслине“ представили нашу земљу. Турци су слични нама, а стекли смо бројна пријатељства, која ћемо увек имати“, каже Јана Савић, ученица Гимназије „Таковски устанак”.
„Боравити седам дана у нечијој породици није мало искуство. Бодрум је много леп, а научила сам мало и турски језик“, додаје Николина Томашевић.
 
Милановачки гимназијалци на „Данима маслине“ у Бодруму

Приватна архива

„Пошто је Бодрум на мору, највише су ми се допале слике белих кућа и плаветнила, као и храна. Надам се да ћемо ускоро видети опет своје турске пријатеље“, каже Сара Радовановић.
 
У земљи ратлука, дервиша, Аја Софије и Цариграда, наши гимназијалци су српским традиционалним плесом, песмом и ношњама очарали све присутне и добили искрен аплауз. На најлепши начин су представили Србију, свој град и своју Гимназију.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).