Митровачка „мала градоначелница“

Најбоље из Србије

25.09.2020. - 06:11

Митровачка „мала градоначелница“

Сваког 20. новембра, на Светски дан детета, у Сремској Митровици бира се „Мали градоначелник“ који церемонијално учествује у програмима намењеним деци

Већ неколико година Сремска Митровица има добру праксу да улепшава град уз подршку најмлађих суграђана. У том циљу покренута је идеја избора „Малог градоначелника“. Мали градоначелник се бира на литерарном конкурсу у који су укључени сви ученици другог разреда основних школа у Сремској Митровици. Конкурс се бави темама које се односе на живот деце у овом граду.
 
Прошле, 2019. године, за малу градоначелницу изабрана је деветогодишња Искра Глигорић из Основне школе „Свети Сава“. Искра је током свог мандата учествовала у више манифестација, а идеја локалне самоуправе је да мали градоначелници церемонијално буду део програма намењених деци и младима. Тако је Искра отворила клизалиште, новогодишњу манифестацију за децу – Магични трг и Спортске игре младих.
 
Како је читав период био усмерен на борбу против Ковида-19, тако је и Искрин „мандат“ био ограничен. Ипак, врхунац Искриних дужности било је отварање нове зграде Основне школе „Јован Поповић“, 1. септембра ове године. Догађај су припремили ученици школе са својим другарима из хорова „Вивак“ и „Пиколо“, а путем видеа јавили су се успешни уметници, научници и спортисти који су похађали ову школу. Свечаности су присуствовали министри у Влади Републике Србије, Младен Шарчевић и Бранислав Недимовић, који је и сам ишао у ОШ „Јован Поповић“, затим председник Покрајинске владе Игор Мировић, покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш и дирекор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић.
 
„Мала градоначелница“ отворила нову зграду ОШ „Јован Поповић“

Приватна архива

С обзиром на то да је здање модерног изгледа и да је изградњу пратио слоган „Школа будућности“, одлучено је да зграду отворе они који представљају и јесу будућност, наши најмлађи. Митровачка мала градоначелница, Искра Глигорић, повела је до улаза нове школске зграде свог новог друга Мијата Курибака, најмлађег првака ОШ „Јован Поповић“, честитала свима и пожелела много среће у школи, а затим позвала Мијата да отвори врата и први, као најмлађи, уђе у нову школску зграду.
 
Искра ће као мала градоначелница имати још обавеза у Сремској Митровици, а 20. новембра ове године ће предати мандат и дужност малог градоначелника новом другу или другарици, оном који буде најбољи на речима и најбујније маште.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).