Млада Нишлијка победница такмичења „Светионик знања“

Најбоље из Србије

27.03.2024. - 09:30

Млада Нишлијка победница такмичења „Светионик знања“

Међу средњошколцима из целе Србије који су учествовали на такмичењу „Светионик знања”, које се реализује у организацији Асоцијације за афирмацију културе и Светионика знања, седамнаестогодишња Теодора Богдановић из Ниша је била најуспешнија

Њен пројекат „Свој пут следим“, чији је циљ пружање подршке деци без родитељског старања да се осамостале, проглашен је за победнички.
 
Ова ученица трећег разреда гимназије „Бора Станковић” каже да је идеју за пројекат добила на кампу „Сила прати храбре“ који је за децу без родитељског старања организовао нишки „Џедајски покрет“, па је од понуђених тема на такмичењу „Светионик знања“ изабрала ону која се тиче друштвене одговорности и активизма.
 
Пројекат је намењен деци без родитељског старања која су у дому или хранитељским породицама и имају између 15 и 17 година, зато што они након осамнаесте године излазе из система социјалне заштите и препуштени су себи. Проблем јесте у неадекватној припреми и подршци, па они често тешко долазе до посла.
 
Млада Нишлијка победница такмичења „Светионик знања“

Приватна архива

„Светионик знања“ је традиционално такмичење средњошколаца из 12 локалних заједница Србије, које се спроводи у организацији Светионика знања и Асоцијације за афирмацију културе. Циљ је једноставан, али моћан: осмислити и развити пројекте који ће допринети унапређењу квалитета свакодневног живота у тим заједницама.
 
Као победник, Теодора је за пројекат „Свој пут следим“, покренут почетком године, на такмичењу добила 300.000 динара.
 
Пројекат „Светионик знања“ реализује Асоцијација за афирмацију културе већ седму годину заредом. Велику подршку у реализацију овог пројекта пружили су Амбасада Сједињених Америчких Држава, Министарство туризма и омладине, Општина Бајина Башта, фондација СББ, фондација Schneider Electric, Ерсте банка и портал Startuj.com.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).