Млади амбасадор тамбуре

Најбоље из Србије

15.01.2021. - 09:30

Млади амбасадор тамбуре

Добитник многобројних награда и признања Дамир Прањковић из Алибунара својим радом жели да сврста тамбуру у исти ранг са другим инструментима и покаже да се на њој могу свирати сви музички жанрови

Дамир Прањковић рођен је 2002. године у Алибунару. Тамбуру је почео да свира са 11 година, а у 12. години наставља своје музичко образовање у Музичкој школи „Јован Бандур” у Панчеву. Завршио је средњу музичку школу у класи проф. Љиљане Марјановић и Александре Јовић. Прошле године је уписао Музичку академију у Новом Саду, смер – музичка педагогија. Добитник је Вукове дипломе за успешно завршену основну школу, а исти успех (5,00) остварио је у средњој школи, где је био ђак генерације.
 
Млади амбасадор тамбуре

Приватна архива

Учествовао је и освајао прве награде као солиста на Фестивалу војвођанске тамбуре почевши од 2014. па све до 2020. године када је и проглашен лауреатом фестивала. Добитник јe многобројних награда и признања. Прве награде, са максималних 100 поена Дамир је освајао на Републичком фестивалу музичких и балетских школа Србије 2016. и на 14. Фестивалу војвођанске тамбуре 2017. године. Прву награду и звање лауреата Дамир је добио на Републичком такмичењу ученика основних и средњих музичких школа 2017. године. На првом међународном такмичењу „Макса Попов“, одржаном у Панчеву марта 2020. године, осваја прву награду - лауреат (100 поена). Прањковић је учествовао и на Фестивалу румунског фолклора Војводине у Бегејцима, где је 2017. године освојио специјалну награду жирија. За остварене резултате и изузетна достигнућа у области музике награђен је и дипломом АП Војводине 2018. године, учествовао је на Међународном тамбурашком такмичењу 2019. године у Суботици и освојио две прве награде, у класичној (98.33) и у фолклорној (99) категорији. На истом такмичењу је ушао у најужи избор за Grand prix, где се нашао раме уз раме са студетнима тамбуре. Дамир је 2019. наступао и на међународном Фестивалу словенске музике у Београду и освојио другу награду (93.00). Јуна 2018. године Дамир је полагао аудицију код академика Ивана Јевтића, а одржао је први солистички концерт на тамбури априла 2019. године у Галерији Српске академије наука и уметности.
 
Дамир Прањковић је концертмајстор тамбурашког оркестра „Невен”, под диригентском палицом Михајла Јовића. Активан је члан у Црквено-градском хору и у оркестру Центра за културу општине Алибунар. Члан је и Европског омладинског тамбурашког оркестра са којим наступа у земљи и иностранству.
 
Дамир је одличан ученик, истакнути солиста и такмичар, али и добар друг и велики узор млађим тамбурашима. Он сматра да му је поред талента напоран рад био пресудан. Његов таленат је први препознао професор Тодор Петровић, који га је и уписао у музичку школу. У даљем школовању су му много помогле Кристина Крстић и Кристина Матијашевић, које су му биле корепетитори на клавиру.
 
Млади амбасадор тамбуре

Приватна архива

Локална самоуправа општине Алибунар је препознала Дамиров таленат и помогла му у куповини новог инструмента. Пре четири године је добио тамбуру, а прошле године и клавир. Његова жеља је да сврста тамбуру у исти ранг са другим инструментима и да покаже да се на тамбури могу свирати сви музички жанрови. Музика је за њега и професија и хоби. У галерији у САНУ је био први извођач на тамбури. Однедавно је члан инструменталног дуа, где са Николом Јездићем свира хитове поп и рок музике.
 
Због постигнутих резултата Дамир се може сматрати младим амбасадором тамбуре.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).