Млади баскеташи из Врања вицешампиони Светског школског првенства

Најбоље из Србије

26.10.2021. - 09:30

Млади баскеташи из Врања вицешампиони Светског школског првенства

Да се сваки уложени труд и рад исплате, још једном су показали млади спортисти из Врања, тачније кошаркаши ОШ ,,Вук Караџић“ из тог града, који су освојили друго место и сребрну медаљу на Светском школском првенству у баскету „3 на 3“ које је недавно одржано у Београду

Било је ово прво Светско првенство основних школа, које је организовала Међународна школска спортска федерација у Београду (Internacional school sport federation - ISF). Иначе, свако наредно првенство одржаваће се у некој другој земљи. ,,Да би се квалификовали за Светско првенство основних школа млади баскеташи врањске Вукове школе - Војин Савић, Арсеније Арсић, Лука Стошић и Андреја Стојановић - морали су да буду првопласирани најпре на градском такмичењу, затим на окружном, међуокружном и републичком такмичењу.
 
Млади баскеташи из Врања вицешампиони Светског школског првенства

Приватна архива

Дакле, на Светско првенство пласирали смо се као прваци државе у баскету ,,3 на 3“, прича професор физичког васпитања и тренер Бранимир Стошић. У групној фази такмичења на Светском првенству одиграно је шест утакмица. Полуфинална је била седма, а финална осма утакмица.
 
Све до финала српски представници низали су победе, избацивши у полуфиналу Украјину. У финалној утакмици, након неизвесне игре, много преокрета и продужетака Врањанци су поражени од Уганде, али су остварили успех за памћење. У баскету ,,3 на 3“, осим нашег, такмичили су се школски тимови из Француске, Украјине, Индије, Уганде, Непала...
 
Млади баскеташи из Врања вицешампиони Светског школског првенства

Приватна архива

Ово је највећи успех у историји врањског школског спорта уопште, што само по себи довољно говори. Надамо се да ће овај изузетан успех врањских ученика дати још већи мотив деци и младима да се баве спортом, па да и у будућности буде оваквих, или сличних резултата.
 
Иначе, Лука Стошић, Војин Савић, Андреја Стојановић и Арсеније Арсић се од десете године баве кошарком и активно тренирају у КК ,,Пантери“ из Врања. Значајно је напоменути да су они и кроз наставу физичког васпитања напредовали у бављењу кошарком и баскетом. Арсеније Арсић је чак потписао стипендијски уговор са КК ,,Динамик“ из Београда и тамо наставља своју каријеру. Сви они истичу да су презадовољни успехом који су постигли. Били су на корак од злата, али је срећа била на страни противничке екипе. Такмичење ће им остати у лепом сећању, јер осим што су се надметали, имали су прилику и да се упознају са вршњацима из целог света и њиховим културама.
 
Млади баскеташи из Врања вицешампиони Светског школског првенства

Приватна архива

,,Ови сјајни момци свима нама у школи улепшали су минулу школску годину, јер усред пандемије када се водило рачуна о безбедности, они су путовали и побеђивали, а сви ми пратили њихове успехе и здушно навијали. Ова екипа била је без пораза на свим нивоима такмичења. Они су донели радост школи и постали најлепши пример како је лепо бити и добар ђак, и успешан спортиста и на најбољи начин представљати школу, град и земљу, јер ипак су вицешампиони света у кошарци за школарце. Такмичење је донело много узбуђења јер су у неким сусретима у последњим секундама постизали ефектне кошеве, а ми у Врању захваљујући снимицима и информацијама које су нам стизали, све то преживљавали заједно са њима'', истиче директорка школе Марина Стојановић.
 
Млади баскеташи из Врања вицешампиони Светског школског првенства

Приватна архива

Вицешампиони Светског школског првенства у баскету ,,3 на 3“ још увек примају честитке, а Врањанци се поносе њима јер је уз државну, на једном од постоља резервисаних за најбоље, стајала и застава Града Врања.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).