Млади људи покрећу свет

Најбоље из Србије

28.04.2021. - 09:32

Млади људи покрећу свет

Захваљујући труду групе борских омладинаца, овај град је после више од 30 година поново добио Дом омладине

Када се млади људи удруже око једне идеје, ништа не може стати на пут њеној реализацији. Срећко, Никола, Даница, Младен, Давор, Моника, само су нека од имена оптимистичних младих људи који су, уз пуно уложеног труда, своју идеју о формирању омладинског центра спровели у дело. Тако је Бор након више од 30 година, поново добио Дом омладине.
 
Млади људи покрећу свет

Приватна архива

Некада оронули простор у центру града, без струје, воде и грејања, захваљујући иницијативи борских омладинаца, а уз свесрдну подршку Града, који је показао да има слуха за идеје младих, данас је простор за понос сваког младог човека у овом граду. Данас се ту организују филмске вечери, семинари за усавршавање младих, хуманитарне акције, концерти, али и бројни едукативни програми намењени младима.
 
Млади људи покрећу свет

Приватна архива

Иницијатор ове идеје, уз мноштво борских омладинаца, био је Срећко Здравковић, који је због овог подвига добио признање „Youth heroes“ за друштвени активизам. Овој омладинској акцији, кроз бројне активности, подршку је пружило више од 5.500 грађана који су исказали жељу да Бор након дуго времена поново добије свој кутак за младе.
 
Млади људи покрећу свет

Приватна архива

„Увек ми је драго кад помислим колико млади људи могу бити креативни када имају пред собом неки циљ и желе да га остваре. Ово је Дом омладине за цео град, а Бор је као одговорна локална самоуправа, стао уз младе и подржао ову причу. Велико хвала свим људима који су били део ове акције, јер данас имамо резултат којим цео град, али и цео регион може да се поноси”, искрен је Срећко.
 
На скоро 200 квадратних метара који су свакодневно доступни борским омладинцима налазе се конференцијска сала, музичка соба, клуб младих читалаца, као и омладински радио где се снимају емисије о успешним младим Боранима. Ту је смештена и Канцеларија за младе града Бора, у којој ће Вас са осмехом дочекати млади Даница и Никола, увек отворени за сваку нову идеју у јачању омладинског активизма.
 
Млади људи покрећу свет

Приватна архива

Овај простор данас користи петнаестак удружења младих, као и плесни клуб, клуб јоге и клуб родитељства. Млади у Бору данас имају свој простор за окупљање, сигурно и безбедно место где проводе своје слободно време, развијају и спроводе своје креативне идеје у дело.
 
„Дом омладине је стваран да остане ту, за нас, за вас и за све оне који долазе. Дођите да пијемо кафу и причамо како да заједно градимо ствари за добробит свих младих!“ приводи нам Срећко ову причу крају.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.