Млади Нишлија светски шампион у свирању хармонике

Најбоље из Србије

09.11.2021. - 09:30

Млади Нишлија светски шампион у свирању хармонике

Лука Милојковић из Ниша има тек 12 година, а већ је научио да је пут до успеха поплочан упорношћу, радом, одрицањем и вежбањем

Лука је хармонику почео да свира са осам година, а само пар месеци касније стигле су и прве награде. Три године касније постао је најбољи у свету у категорији од 10 до 12 година.
 
На такмичењу које је одржано у Шпанији, онлајн, због превентивних мера, у оштрој конкуренцији од преко 2000 учесника и вишемесечном преслушавању пристиглих материјала Нишлија Лука Милојковић је понео ласкаву титулу најбољег.
 
Свирао је „Једну цуру малу“ Виктора Васова и валцер. Воли да свира пред публиком, јер како каже, уз музику могу да се покажу и емоције. Оне се виде на лицу, у погледу. Отишао је и корак даље и свирао композицију, коју углавном изводе такмичари у јуниорској категорији.
 
Млади Нишлија светски шампион у свирању хармонике

Приватна архива

Лука није случајно изабрао хармонику. То је инструмент који свира још један члан породице. Лукин отац је, такође, познат по виртуозности на хармоници.
 
Одрастао је уз звуке хармонике. Паралелно похађа редовну Основну школу „Др Зоран Ђинђић” и нижу музичку школу у класи професора Предрага Јовановића. Има додатне, приватне часове код Гoрана Јовановића. То је пуно рада и пуно вежбања. Вежба у школи, на приватним часовима и код куће. Не пада му тешко. Када се нешто воли, не води се рачуна о томе, колико се времена посвети томе. Тако је и са хармоником. Понекад заборави колико је дуго свирао”.
 
За хармонику овај млади Нишлија каже да је савршен инструмент.
 
„То је једини инструмент који може да прати себе. Хармоника има бас, чело и соло. Звук који добијете је незамењив. На хармоници може да се одсвира све. Музика која припада било ком правцу. Ја сам се определио за класичну али свирам и народну. Тешке су композиције и у класичној и у народној музици. У питању су нијансе које треба савладати”, каже Лука.
 
Млади Нишлија светски шампион у свирању хармонике

Приватна архива

И поред тога што пуно времена поклања хармоници Лука има и друга интересовања. Каже да воли да игра фудбал. Једном је чак и признао да фудбал можда воли и више од музике, али се определио за ову другу љубав. Многи су уверени да би, да је одабрао и фудбал, био једнако успешан и на зеленом терену.
 
Лука се сада припрема за светско такмичење идуће године. Биће, каже, и теже јер ће свирати у категорији од 12 до 14 година. Или неће, јер је већ показао да може беспрекорно да одсвира композиције које на такмичењима изводе кандидати старији од њега. У сваком случају, од лекције да су упорност, рад и посвећеност пут ка успеху не одустаје.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).