Млади ужички роботичари са светским одличјем

Најбоље из Србије

20.01.2021. - 09:32

Млади ужички роботичари са светским одличјем

Драгица Гавриловић, Андреј Стевановић и Лука Мајкић из Прве основне школе краља Петра Другог представљали су Србију на Светском првенству у едукативној роботици у Шангају крајем 2019. године

Тема такмичења била је вештачка интелигенција, а ученици су имали задатак да робота испрограмирају тако да уз коришћење вештачке интелигенције савлада препреке на унапред задатим стазама. Они су освојили трећу награду у категорији Brick, као и награду за изванредан допринос.
 
Задаци које су ученици решавали били су креирани тако да одражавају проблем у функционисању вештачке интелигенције који робот треба да реши служећи се својим механичким додацима и испрограмираним кодом.
 
Млади ужички роботичари са светским одличјем

Приватна архива

„Било је 150 тимова, али ми смо покушали да се изборимо и да заборавимо на то колико је заправо та конкуренција јака и да се само усредсредимо на нас и извршење наших задатака“, каже ученик шестог разреда Лука Мајкић.
 
„Није било лако постићи резултат. Многи такмичари се спремају много више од нас, дуго времена већ имају препреке, а ми смо за квалификације користили препреке из 2017. године. У поређењу са тим колико смо могли да се спремамо, постигли смо велики резултат“, истиче Драгица Гавриловић, ученица осмог разреда.
 
Млади ужички роботичари са светским одличјем

Приватна архива

Трећа награда на такмичењу са темом вештачке интелигенције и награда за изузетан допринос, део су признања, али и нових искустава, ученика и наставника Прве основне школе краља Петра Другог која обележава 190 година постојања.
 
„Велико искуство, прво упознати људе са других простора, земаља, затим такмичити се са њима, видети где се ми налазимо. Ми смо имали робота који је старије генерације, међутим деца су то успела да надоместе бољим програмирањем, тако да смо успели да дођемо до треће награде“, рекао је наставник информатике Горан Бојовић.
 
Млади ужички роботичари са светским одличјем

Приватна архива

„Трећа награда на светском првенству из роботике у Кини је нешто што је у овом тренутку врхунац наших успеха, али овде је неопходно константно улагање”, истакао је директор школе Данијел Радевић.
 
Иако још увек изузетно млади, поносни су на свој успех и чињеницу да су у далекој Кини представљали своју школу, град и Србију. Тимски дух и заједнички циљ најбитнији су за успех овог српског информатичког тројца, а свако има свој задатак. Док Драгица програмира, два дечака њену замисао спроводе у дело - склапају препреке и наставке за роботе.
 
Млади ужички роботичари са светским одличјем

Приватна архива

„Нема сумње да ћемо имати праве стручњаке за роботику. Деца су данас доста информатички образованија и заинтересовани су да науче како све то функционише, јер живимо у таквом времену где је познавање рада на рачунару неопходно“, додаје наставник Горан Бојовић.
 
Таленат ових основаца је неоспоран, а роботика је њихова будућност и за 20 година, сигурно је, они ће бити успешни програмери у Србији.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).