Младост која се не мери годинама живота

Најбоље из Србије

16.12.2020. - 09:32

Младост која се не мери годинама живота

Ако бисте да попричате о економији, о томе како се води привредни гигант или општина, сазнате нешто о историји краљевског града или да се упознате са атлетским успесима Краљевчана, ако пожелите да прочитате књигу о краљевачким занатима.... Краљевчани вам за саговорника топло могу препоручити свог суграђанина Милана Матијевића 

Милан Матијевић - доктор економских наука, својевремено професор, некадашњи директор Робне куће „Београд” у Краљеву и Шумско-индустријског комбината „Јасен”, истакнути стручњак у краљевачкој Регионалној привредној комори, некада председник градске владе и потпредседник општине, данас председник Друштва економиста Краљева, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула”, оснивач и први председник Завичајног друштва Краљево, аутор бројних књига, хроничар Краљева... атлетичар још од 1947. године, откад се, као дванаестогодишњак, баш и није прославио у подмлатку Фудбалског клуба Слога...
 
Младост која се не мери годинама живота

Приватна архива

Данас - осамдесетшестогодишњак, којем ни уграђени стент и три бајпаса, ни оперисана оба колена, нису препрека да свакодневно вежба и редовно се такмичи у атлетским дисциплинама на домаћим и међународним такмичењима.
 
Као младић, био је спринтер на 100 и 200 метара у краљевачком Металцу, затим у загребачком Динаму и скопском Работничком. У матичном атлетском клубу је активан од 1963. године, а водио га је успешно више од пола века. Предводио је градњу атлетског стадиона у Краљеву, „заслужан“ је за неке познате атлетичаре, био председник атлетских савеза Србије и Југославије...
 
Некада маратонац и полумаратонац, Матијевић се сада припрема за Балканско првенство у дворани у Београду, марта наредне године, где га чека озбиљна конкуренција у ипак знатно краћој трци и скоку у даљ, у категорији од 85 до 89 година.
 
Младост која се не мери годинама живота

Приватна архива

Пре десет година је, само две недеље после операције колена, освојио треће место на Балканском првенству за ветеране у кросу у Турској. Кажу да је прави медицински феномен будући да је једини у Србији, али и Европи, који је у тим годинама, а било му је свега 75, након операције цисти и деформитета на коленима, успео не само да, након пар дана, стане на ноге, него и да се, након две недеље такмичи – иако су му, с обзиром на сложеност интервенције и његове године, лекари саветовали строго мировање. Неки сматрају и да његов „случај“ завређује научни рад. Милан признаје да је од организатора маратона сакрио чињеницу да су му колена у хируршким концима и завојима, а од укућана да одлази на пут.
 
Младост која се не мери годинама живота

Приватна архива

На наредном такмичењу су спремно дочекали овог неустрашивог Краљевчанина како би се уверили да није опет „пожурио“ из болнице, јер... добар глас далеко се чује...
 
Матијевић је на државном првенству за ветеране од 80 до 84 године, 2018. у Београду, освојио златну медаљу у бацању кугле, а у скоку у даљ сребрну.
 
Прошле године је на Балканском првенству у Букурешту освојио две златне медаље – у скоку у даљ и трци штафете.
 
Младост која се не мери годинама живота

Приватна архива

Са атлетичарима АК Краљево постао је првак Србије у конкуренцији ветерана октобра ове године на Првенству Србије за ветеране у Сремској Митровици. Био је први у скоку у даљ и на 100 метара у категорији М85, а са саиграчима је био први и у трци штафете.
 
Матијевић каже да се спортом не бави колико и пре и да је променио такмичарске дисциплине, али нема намеру да стане. Свакодневно и даље трчи, без обзира на временске услове. Сматра да је физичка активност предуслов за здравље. Жели да младе привуче спорту. За себе каже да га проблеми никада нису заустављали, већ подстицали на делање, а да се такмичи – воли и данас.
 
Милан Матијевић медаље и дипломе више ни не броји...
 
Младост која се не мери годинама живота

Приватна архива

Нови редови које исписује као привредни хроничар Краљева ускоро ће на полицама стајати уз већ написане двадесет три књиге. Генерације новинара не траже другог саговорника за добар прилог о Краљеву и његовој историји.
 
Младост која се не мери годинама живота

Приватна архива

За животну посвећеност привреди, спорту и чувању завичајне прошлости од заборава, Скупштина града Краљева је др Милану Матијевићу, поводом Дана града – Краљевдана, 2017. године, доделила највише признање - Октобарску награду Града Краљева.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).