Моћ знања и активизма

Најбоље из Србије

12.07.2023. - 09:30

Моћ знања и активизма

Апсолвенткиња Правног факултета у Нишу Анабела Саћиповић (24) једна је од најуспешнијих и друштвено најангажованијих младих Ромкиња у Нишу. Она је такође један од најбољих примера инклузије младих људи у све сфере друштва и победе над стереотипима

Иако има тек 24 године, Анабела се може похвалити учешћем у великом броју пројеката невладиних организација, као и једногодишњим волонтерским радом у Канцеларији за локални економски развој Града Ниша.
 
Релативно рано je почела да се тиме бави, јер је њена бака Ана Саћиповић, оснивачица Удружења Ромкиња „Освит“. У том удружењу Анабела ради као вршњачки едукатор у основним и средњим школама. Са децом обрађује различите теме као што су вршњачко насиље, корупција, родна равноправност и здрави стилови живота. Осим тога, ангажована је и у Асоцијацији младих волонтера, која окупља стотинак младих из целе Србије. То су углавном млади Роми, али има и нерома и избеглица.
 
Моћ знања и активизма

Приватна архива

„О Ромима владају негативни стереотипи, а ми се трудимо да покажемо другачију слику. Доста Рома сада уписује средњу школу и факултет. На Правном факултету нас има десетак, а на осталим факултетима макар по један, али углавном више. То још није довољно, али уколико се погледа како је било пре десет година, ситуација је мало боља. Нарочито је Декада Рома утицала на то. Донела је афирмативне мере и доста помогла да се положај Рома у области образовања поправи. Сада је један од већих проблема запошљавање. Када заврше школу Роми и Ромкиње теже долазе до посла, због дискриминације, али трудићемо се да направимо промене и по том питању“, каже Анабела.
 
То што је Ромкиња, њој никада није представљало проблем или препреку, али зато што има довољно сазнања да реагује на такве ствари.
 
Била је део правне клинике на Правном факултету која се бавила антидискриминацијом, тако да је упућена у ту тематику.
 
Према њеним речима, млади Роми који рано прекидају школовање углавном то чине због сиромаштва. „Образовање јесте бесплатно, али са собом носи одређене трошкове, попут књига и ужине, и то је један од аспеката који је потребно имати у виду“, каже Анабела.
 
Моћ знања и активизма

Приватна архива

Верује да се кроз невладин сектор и различите пројекте може утицати на младе Роме и Ромкиње да не прекидају школовање и рано ступају у брак. Да им се кроз различите вршњачке радионице, личним примером и примерима добре праксе покаже колико је важно образовање, колико им може помоћи да за себе изграде бољу будућност и због чега треба да наставе школовање.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).