Музика Архангела - дар људима отвореног срца

Најбоље из Србије

14.12.2022. - 09:30

Музика Архангела - дар људима отвореног срца

Академски вокално-инструментални ансамбл „Архангели“ из Крагујевца, који окупља преко 150 чланова, чине хорови, вокални састави, оркестри и бенд. Они су одржали више од сто десет хуманитарних концерата, углавном за децу и породице којима је потребна помоћ

Архангели су основани су 2015. године, на Божић, тако што се окупила петорка певача солиста, док су сада у саставу Архангела мали хор, средњи камерни и велики хор који броји 70 чланова. Диригенти хорова и оркестара су Јасмина Новокмет и Марко Нешић.
 
„Када је реч о хуманитарним концертима, ми се увек одазовемо и пуно нам је срце кад знамо да смо имали прилику да некоме помогнемо оним што најлепше умемо да радимо, а то је музика. Верујемо у то да наш таленат није само наш, већ да припада свим људима с којима га делимо“, казао нам је мр Војислав Спасић, оснивач и уметнички руководилац Архангела.
 
Музика Архангела - дар људима отвореног срца

Приватна архива

Мр Војислав Спасић је професор соло певања и методике наставе соло певања Универзитета у Крагујевцу. Редовни је члан Српске академије иновационих наука и један је од организатора Крагујевачког симфонијског оркестра. Дипломирао је и магистрирао у класи оперске примадоне Радмиле Бакочевић и у својој каријери има преко хиљаду и двеста наступа у хуманитарне сврхе.
 
Први концерт који су Архангели одржали био је за крагујевачку новинарку Катарину Мировић, која нас је напустила у октобру прошле године. Новинарским и ауторским радом, Катарина је допринела очувању народне баштине и традиције шумадијског краја. Концерт у холу Друге крагујевачке гимназије одржан је како би се прикупила средства за њено лечење и тада је продато хиљаду и шесто карата што је Архангеле подстакло да хуманитарни рад буде њихова звезда водиља.
 
Музика Архангела - дар људима отвореног срца

Приватна архива

Најлепше у вези са Архангелима је то што окупљају студенте са различитих факултета, као и пензионере, људе из разноврсних професионалних сфера - здравства, просвете итд.
 
„Људи су једноставно имали жељу да се придруже нашем ансамблу, тако да смо, већ након годину дана од оснивања Архангела, основали и хор. Сарађујемо и с Великим народним оркестром којим руководи Ненад Милановић Пеги, наш виртуоз на хармоници, и ти концерти имају велики одзив публике. Публика највише учествује у нашој музици. Музика Архангела припада публици и људима отвореног срца“, поручује мр Спасић.
 
Музика Архангела - дар људима отвореног срца

Приватна архива

Архангели имају много освојених награда и признања, међу којима као најзначајнију истичу прву награду са Интернационалног фестивала музике „Примавера“ у Бијељини.
 
Музика Архангела - дар људима отвореног срца

Приватна архива

На концертима највише изводимо српску националну музику, јер желимо да те песме чувамо од заборава. Концерте увек почињемо песмом „Што се боре мисли моје“ коју је написао кнез Михаило Обреновић, чиме желимо да публици представимо да наш ансамбл долази из Крагујевца, прве престонице модерне српске државе.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).