„На небу нема звезде да сија као ти“

Најбоље из Србије

11.11.2020. - 09:32

„На небу нема звезде да сија као ти“

Примењена уметница из Крагујевца Ана Петровић, осликала је Мећавник, а своје радове до недавно је излагала и у кући Ђуре Јакшића у свом родном граду

Изложба слика, намештаја и одевних предмета креативне Крагујевчанке, која је током септембра могла да се види у кући Ђуре Јакшића у Крагујевцу прави је мелем за очи љубитеља уметности. Уметница Ана Петровић је инспирацију за изложбу слика испуњених живим бојама, под називом „На набу нема звезде да сија као ти“, пронашла у стиховима песме „Љубав“ Ђуре Јакшића, чувеног романтичара, књижевника и сликара.
 
„На небу нема звезде да сија као ти“

Приватна архива

Слатка иронија и смисао за хумор одлика су радова српске уметнице која својим сликама истовремено исписује оду народној традицији и обичајима, али и искреним људским осећањима. Мотиви сеоског амбијента, у који ауторка смешта своју причу, нотом поетског, сликовитошћу и декоративношћу, појачавају поруке о значају и лепоти љубави о којој говори Ана Петровић.
 
„На небу нема звезде да сија као ти“

Приватна архива

Како је истакла сама уметница, примарна идеја за тему која је инспирисала „На небу нема звезде да сија као ти“ временом се претворила у то да на небу постоје звезде које сијају, а којих сада више нема.
 
„Само је у томе разлика. Радост и даље постоји на сликама, али нема више појединих људи. Идеја да један део изложбе буде одржан на отвореном, испред Куће Ђуре Јакшића је у томе да поздравимо њих и да они буду упозорење да морамо да се чувамо и да чувамо једни друге. И наравно основна инспирација свих мојих слика је љубав“, искрена је Ана Петровић.
 
„На небу нема звезде да сија као ти“

Приватна архива

На сликама Ане Петровић приказане су живописне ношње, народни вез и мноштво детаља. Њени насликани ликови добили су маске, на мајицама су упозоравајуће поруке, намештај је стари, рестауриран и осликан. Изложба Ане Петровић одушевила је Крагујевчане, који су је посећивали током читавог септембра.
 
„На небу нема звезде да сија као ти“

Приватна архива

Ана Петровић је рођена у Крагујевцу 1970. године. Студије је почела у Италији, а дипломирала на Факултету примењених уметности у Београду, на одсеку Дизајн текстила. Излагала је на више колективних и десет самосталних изложби у Малој галерији Народног музеја у Крагујевцу, Етнографском музеју, Галерији Мацола у Мећавник граду, Музеју ваздухопловства, галерији Мостови Балкана, Кући Краља Петра.
 
„На небу нема звезде да сија као ти“

Приватна архива

Анин неоспорни таленат приметио је и Емир Кустурица и својевремно је позвао да ослика неколико комада намештаја у Мећавнику. Међутим, крагујевачка уметница је остала у Дрвенграду од 2004. до 2009. године и осликала цео град, све столице, комоде, кревете и остале предмете којима је удахнула живот кроз сентименталне и нежне, народне и илустроване приче.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).