Најмлађа пчеларка из Голупца

Најбоље из Србије

04.06.2021. - 09:30

Најмлађа пчеларка из Голупца

Ана Јовановић је са само 15 година почела да се бави пчеларством и већ годину дана успешно се бави овим послом и похађа средњу Пољопривредну школу у Пожаревцу

Територија општине Голубац је у последњих петнестак година имала приметну експанзију у пчеларству и производњи меда. Велики број људи почео је да се бави овим племенитим послом. Међу свим тим људима, издвојила се једна девојка која има само 16 година и велики је љубитељ пчеларства.
 
Најмлађа пчеларка из Голупца

Приватна архива

,,Идем у Пољопривредну школу у Пожаревцу. На другој години имали смо предмет пчеларство и ту се родила љубав према овим дивним створењима. Спојила сам теорију и праксу, и схватила непроцењив значај пчела за нашу планету и целокупну природу. Сазнањем да је мед једини познати производ коме је рок трајања неколико хиљада година и да је познат у људској исхрани још од праисторијског доба, помислила сам да је то посао којим бих могла да се бавим и даље се усавршавам на том пољу. По дефиницији, то је једини производ без додатака било које друге супстанце. Када сам имала 15 година, купила сам прве кошнице и сада их имам укупно двадесет. Пошто сам се бавила проширивањем пчелињих друштава, имала сам у тој првој години пчеларења, свега неколико килограма меда, али ми то није ни био главни циљ – испричала је Ана Јовановић, засигурно једна од најмлађих особа која се бави пчеларством у Србији.
 
Најмлађа пчеларка из Голупца

Приватна архива

Систем пчеларења који Ана користи јесте ЛР или Лангстрот Рутова кошница.
 
Најмлађа пчеларка из Голупца

Приватна архива

„То је кошница која се састоји од три једнака наставка. У новије време начин узгоја пчела је у овим кошницама. Плодиште се налази у једном или два наставка којима се међусобно мењају места, самим тим се подстиче развој легла, а као меру против ројења, додаје се трећи наставак са сатним основама који пчеле пуне са медом. У пчеларству ми највише помаже отац Срђан – додаје Ана. Каже да планира да повећа број кошница у наредном периоду и то ће бити укупно педесет јединица.
 
Најмлађа пчеларка из Голупца

Приватна архива

„Толико ћу моћи да их одржавам и да се бавим њима, с обзиром на многе обавезе које имам у школи - испричала нам је Ана Јовановић која живи у селу Миљевић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).