Најмлађи гуслар у Јужном Банату

Најбоље из Србије

26.10.2020. - 09:31

Најмлађи гуслар у Јужном Банату

За породицу Спремо повезаност са родним крајем огледа се у љубави према херцеговачким гуслама које и данас заузимају значајно место у њиховом дому. Ту љубав наследио је и Миодраг који је почео да наступа већ са девет година

Општина Пландиште је у последњих десетак и више година постала прави расадник талентоване деце и омладине који су били активни чланови клутурно-уметничких друштава, а захваљујући тој чињеници данас носе титуле академски образованих музичара или етно певачa.
 
Једна од активних певачких група која је радо виђена на свакој музичкој приредби и редовно позивана јесте певачка група КУД-а „Младост“ из Велике Гредe, у којој пева пет изузетно талентованих девојака и девојчица које музикалност носе као наслеђе из својих породица.
 
Најмлађи гуслар у Јужном Банату

Приватна архива

Чланице ове певачке групе су: Ивана Седлар, Маја Нинковић, Марија Кравић и чак два гласа из породице Спремо, Милица и Анђела. Породица Спремо, Марко и супруга Душанка, у Велику Греду доселила из Невесиња пре равно 40 година са своја три сина, Милошем, Момчилом и Милком.
 
За породицу Спремо повезаност са родним крајем огледала се у љубави према херцеговачким гуслама које и данас заузимају значајно место у њиховом дому и чувари су изворности и њихове љубави према традицији и вери. Милица и Анђела су љубав према музици и игри прво исказале у КУД-у „Младост“ из Велике Греде чији је члан и њихов најмађи брат Миодраг. Њихов отац, Милко Спремо, до скора и сам играч у овом КУД-у, а данас председник удружења, каже да је његова дугогодишња жеља била да по угледу на свог оца и сам једнога дана засвира и запева уз гусле.
 
Прве гусларске почетке у овој породици неочекивано је одредило Херцеговачко вече у Вршцу 2018. године. Као велики љубитељи етно музике и традиције имали су прилику да упознају народног гуслара Вукојицу Сандића, оснивача Школе гусала Сандић у Београду који је предложио да уз Милка гусле почне да свира и најмалађи члан породице Спремо, Миодраг. Од тада, Милко заједно са својом супругом Драганом, два пута недељно одлази са сином Миом у Београд на часове гуслања. 
 
Након само четири месеца учења у школи Сандић, Мио је добио прилику да своје музичке способности представи на првој самосталној приредби и тај наступ је према оцени публике био круна вечери.
 
Најмлађи гуслар у Јужном Банату

Приватна архива

Публика је на прво виђење и слушање заволела деветогодишњег дечака који је „као велики“ без имало треме свирао гусле пред широким аудиторијумом.
 
На следећој Херцеговачкој вечери 2019. године у Вршцу и Миодраг је имао јавни наступ, где је како кажу, одмах и „положио испит“.
 
А зашто гусле? Без сумње, мали Мио по свему је желео да имитира оца, па и да свира инструмент који воли његов отац. Тако је почело.
 
Данас Миодраг без сваке сумње зна шта значи одржавати традицију проповедања догађаја из далеке прошлости кроз песму. Мио је најмлађи гуслар у Јужном Банату који ниједну публику не оставља равнодушном, која на његовим наступима са максималном пажњом прати сваку изговорену реч и тон.
 
Најмлађи гуслар у Јужном Банату

Приватна архива

Ово су почеци и први кораци младог Миодрага који је уједно и одличан ђак и у школи не заостаје за својим сестрама које су одличне и за пример ученице. Све говори да ће упорним и марљивим радом уз изузетну подршку целе породице, Миодраг постати изузетан гуслар на понос њима, али и целој општини Пландиште.
 
Аутор текста: Р.Г.
Фотографије и припрема: И.Ђ.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).