Најмлађи нишки часовничар има само 14 година

Најбоље из Србије

26.04.2023. - 09:30

Најмлађи нишки часовничар има само 14 година

Вук Ивковић из Ниша има само 14 година, али већ успешно поправља сатове и на добром је путу да постане прави часовничар

Часовничарски занат некада је био веома цењен и тражен, па је само у главној улици у Нишу радило 18 часовничара.
 
Данас Ниш има само шест сајџија, а Вук тренутно једини учи овај занат. За старе сатове заинтересовао се током епидемије корона вируса и то захваљујући сатовима које је већ имао његов отац Ранко.
 
Пожелео је да их отвори и да види како раде, да види шта их то покреће.
 
Након што је пронашао очеве старе сатове, Вук је кренуо да набавља и друге, најпре женске јер су били јефтини, а после и мушке сатове. Поједине је купио преко интернета и на бувљаку, а поједине је набавио уз помоћ очевих другова колекционара.
 
Најмлађи нишки часовничар има само 14 година

Приватна архива

Отац му помаже да набави старе сатове, а набавио му је и алат са којим их поправља. Часовничар из комшилука Дејан му је доста тога показао, а нешто је и сам научио, гледајући туторијале о поравкама сатова на Јутјубу.
 
Млади Нишлија за сада уме да поправи „ситније“ кварове на сатовима, да замени казаљке, датумар, бројчаник и друге делове.
 
Жеља му је да научи да поправља скупоцене сатове са сложеним механизмима.
 
Уколико би научио да то добро ради, можда би се определио да му поравка сатова буде главно занимање. Мада би ипак волео да му то буде хоби, а да студира политичке науке јер га занима и како једно друштво функционише.
 
Међу сатовима у колекцији коју тренутно има, најмлађем нишком сајџији најдражи су сатови Шафхаузен и Омега. Посебно му је драг Шафхаузен стар више од 100 година. Код тих старих сатова, најлепше је што сваки од њих крије неку причу.
 
Најмлађи нишки часовничар има само 14 година

Приватна архива

Шафхаузен који је купио у Врању, најпре је био у Гњилану. Тамо га је неки Турчин, још 20-тих година прошлог века добио на клађењу у кафани. После тога дуго је био заборављен у фиоци. Онда је поправљен и следећи власник био је у Београду. Отуда је прешао у Врање и сада је код Вука.
 
Осим колекције старих сатова, млади Нишлија, ученик осмог разреда Основне школе „Свети Сава“, има и колекцију старих новчаница, старих фото-апарата и ножева.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).