Наши студенти шампиони света

Најбоље из Србије

17.03.2021. - 09:32

Наши студенти шампиони света

Студенти Case Study Club-a Факултета организационих наука освојили су прво место на светском такмичењу у решавању студије случаја у области циркуларне економије за текстилну идустрију: Global Circular Challenge 2021 једногласном одлуком жирија

Такмичење је одржано онлајн у периоду од 20. јануара до 13. марта 2021. године, а студенти Case Study Club-a ФОН-а: Зорана Дуловић, Сергеј Станишић, Драган Стојановић, Тамара Ђорђевић и Мина Петровић под менторством проф. др Весне Дамњановић, проф. др Наташе Петровић и Стефана Цонића, су током такмичења победили реномиране светске универзитете и школе као што су: Универзитет Стенфорд (Stanford University), Универзитет тахнологије Масачусетс (MIT - Massachusetts Institute of Technology), Универзитет Колумбија (Columbia University), Универзитет Оксфорд (Universtiy of Oxford), Лондонска школа економије и политичких наука (London School of Economics and Political Science)...
 
Наши студенти шампиони света

Приватна архива

Организатор такмичења била је Лондонска школа економије и политичких наука која је лансирала изазов за такмичење “Fashion can do better” 20. јануара ове године и позвала лидерске универзитете из целог света да се придруже проналажењу пословно-иновативног решења из области циркуларне економије у тексилној индустрији. Идеја је била да се кроз осам недеља рада млади из различитих делова света упознају са концептом циркуларне економије уз примену Design Thinking методологије. Такмичење је трајало осам недеља и сваке недеље се решавао по један задатак. Након два месеца рада, 13. марта 2021. године одржано је финале где су сви тимови презентовали своје коначно решење на основу претходног рада и искуства. У финалу су студенти ФОН-а победили: 2 тима са Универзитета Колумбија, Универзитет Ерасмус Ротердам (Erasmus Rotterdam), École des Ponts, Флорида Стејт Универзитет (Florida State), као и два тима са Универзитетa тахнологије Масачусетс.
 
Поред њих, до финала победили су и реномиране универзитете: Оксфорд, Стенфорд, Лондонску школу економије и политичких наука, Лондонску школу економије, Универзитет технологије и науке Хонг Конг (Hong Kong University of Science and Technology). Стручни жири кога су чинили најважнији људи из академије и бизниса донео је једногласну одлуку која је донела победу студентима ФОН-а, што говори о врхунском резултату.
 
Global Circular Challenge 2021 је ове године као задатак поставио креирање иновативног и одрживог решења у циљу смањења штетних утицаја модне индустрије. Решење тима студената ФОН-а је обухватило процес циркуларне економије и доказало да је просперитет у индустрији моде могућ кроз одрживост. Тим је креирао решење „ALGEING...To DYE for...” које угљен диоксид који се емитује од такозваних сагоревача одеће, као и осталог отпада који се не рециклира, користи као ресурс за алге. Тим је пронашао начин да делове алги користи за креирање природних боја, које би замениле синтетичке. Као пилот тржиште за своје решење тим је дошао до закључка да је Велика Британија, због броја компаније које производе алге и броја сагоревачница, најпогоднија за прву фазу имплементације. Интеграцијом мултидисциплинарног знања, различитих перспектива и темељних истраживања, студенти ФОН-а су нашли начин да једног од највећих загађивача, угљен диоксид, искористе и направе нешто добро за свет смањујући штетне утицаје моде. Креирали су оригиналан пословни модел, маркетинг стратегију и финансијске ефекте решења.
 
За мапирање кључних стејкхолдера у развоју стратегије захваљујемо се свим учесницима који су дали интервју или стручну подршку: Душан Суњар - Десанио д.о.о. (консултант и ментор), др Александар Перић - Привредна комора Србије (консултант и стручна подршка), Александар Међедовић – Привредна комора Турске и Немачке (интервју), Мурат Чаглар – генерални директор Eurotay д.о.о. Адрани (интервју и стручна подршка), Матија Мартиновић - Промода ДОО (интервју), Лидија Аџић, власник Amelie Handamde (интервју), проф. др Славица Цицварић Костић - редовни професор на Факултету организационих наука (интервју), Тамара Тошовић - Миа Мара (интервју), Бојана Челебић - Б Дизајн линија (интервју), Ана Глигоријевић - Модни инфлуенсер (интервју), Милорад Васиљевић - секретар Удружења за индустрију текстила, одеће, коже и обуће ПКС-а (интервју), Филип Радовић - Агенција за заштиту животних средина (подршка).
 
Честитамо студентима на сјајном резултату!
 
Додатне информације о такмичењу можете пронаћи на линку:  https://www.lse.ac.uk/geography-and-environment/news/fashion-can-do-better 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).