Необичан хоби оперске певачице из Ниша

Најбоље из Србије

29.03.2023. - 09:30

Необичан хоби оперске певачице из Ниша

Драгана Молес, оперска певачица из Ниша која већ две деценије живи и ради у Италији, уметница је са веома необичним хобијем - она је инструктор гладијаторства

Драгана се обрела у Риму на позив тамошње опере, тамо је упознала свог садашњег супруга и пронашла још једну велику љубав – гладијаторство.
 
Молес је гладијаторством, као хобијем почела да се бави пре 12 година када је са свим случајно сазнала за групу „Gruppo storico romano“ чији чланови „оживљавању“ римску историју.
 
Учланила се у асоцијацију и почела са тренинзима. Као члан групе могла је да буде сенатор, преторијанац, легионар, гладијатор. Одлучила је да буде гладијаторка, јер је то једина активна улога жена у старом Риму. Остале су пасивне, попут весталки, матрона или анчела. У асоцијацији има читавих породица, људи из свих слојева друштва, има историчара, археолога, продаваца у драгстору, а свима је заједничко да много воле историју.
 
На јавним наступима, чланови удружења изгледају баш онако како су некада изгледали стари Римљани. Жене су обучене у одоре које су ручно шивене и које су бојене бојама које су се некада користиле. Одећа, штитови, шлемови и оружје гладијатора разликује се у односу на то у којој се категорији налазе.
 
Необичан хоби оперске певачице из Ниша

Приватна архива

Најзначајнија манифестација свакако је рођендан Рима који се слави 21. априла јер су га, према легенди, тога дана 753. године пре нове ере основали Ромул и Рем. У главном граду Италије тога дана може да се види на хиљаде људи обучених као стари Римљани, а тај догађај прати двеста до триста хиљада гледалаца из читавог света. Парада иде центром Рима, око Колосеума до Циркуса Максимуса. Тамо се организују гладијаторске борбе и борбе између легија и варвара. На стадиону оживљава неку битку из прошлости са више од 500 људи са правим мачевима.
 
Током читаве године Драгана тренира два пута недељно и увек је у модрицама, а неколико пута се и озбиљније повредила. У једној борби су јој поломили палац мачем, а у једном је повредили нос, јер је неко усред борбе ударио штитом у њен шлем.
 
Међу гладијаторима за сада нема других Срба. Она повремено у припрему појединих манифестација и борби укључује своју ћерку, као и девојке којима је помогла да певачку каријеру наставе у Италији.
 
Осим што се бави певањем и инструктор је гладијаторства, Молес организује и учествује у хуманитарним акцијама, помаже младим музичарима кроз педагошки рад, а занимљиво је и то да говори течно девет језика, а може да се споразуме на петнаест. Поред италијанског говори и енглески, немачки, француски, шпански, португалски, латински, руски и бугарски.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).