Обишао 30 земаља са 18 година и „сићом“ у џепу

Најбоље из Србије

03.08.2022. - 09:30

Обишао 30 земаља са 18 година и „сићом“ у џепу

Млади Нишлија жели да посети све земље света, а тренутно је на четвртини пута...

Александар Светозаревић рођен је у Нишу, где је и завршио гимназију „Светозар Марковић“. Студирао је у Хамбургу, дипломирао је економску математику и тренутно ради у фирми у Немачкој у којој се запослио још као студент. И ту нема ничег необичног, али је свакако занимљиво то што је он до своје 18. године самостално посетио око 30 земаља.
 
Обишао 30 земаља са 18 година и „сићом“ у џепу

Приватна архива

Овај млади Нишлија истиче да је почео да путује још као тинејџер, са мало новца. Интересантно је то да је до Кине и назад путовао два месеца аутостопом.
 
Увек је био радознао и користио могућност да види и научи што више. Прво је кренуо да путује по Србији, после тога по региону, а онда и по свету. Путовао је са веома мало новца, углавном аутостопом. Преноћиште је углавном налазио преко сајтова за размену гостопримства и познаника.
 
Путовање је много више од обилажење пар знаменитости и ресторана у местима које посећујете.
 
Лоша искуства, због којих би дошао у ситуацију да одустане, на срећу није имао.
 
Обишао 30 земаља са 18 година и „сићом“ у џепу

Приватна архива

Његово најдуже путовање до сад је трајало нешто дуже од два месеца када је путовао, углавном стопирајући, до краја Азије и назад. Упрскос врућинама у степама и пустињама централне Азије, успео је да корак по корак стигне од Србије до Шангаја и потом се врати назад, преко Владивостока и Сибира.
 
У Кенији, где се налази и друга највиша планина у Африци по којој је Кенија добила име, успео је да се попне на њен врх. Не постоји држава за коју може да каже да му се најмање допала, али му се више свиђају демократске земље у којима постоје слободни избори и изграђено грађанско друштво.
 
Тренутно живи у Хамбургу, где му се живот допада, јер се доста више води рачуна о животној средини. То је град и земља који нуде далеко веће могућности у сваком погледу, било да ли су у питању хобији, посао, спорт, култура итд. Хамбург је, као и Ниш, универзитетски град, тако да има доста младих, а највећи универзитет у граду је Универзитет у Хамбургу где је и дипломирао. Једино што у граду фали и што често спомиње пријатељима и познаницима у Хамбургу је нишки кеј, као место за излазак и окупљање.
 
Обишао 30 земаља са 18 година и „сићом“ у џепу

Приватна архива

Желео би да посети Исланд, јер је то једна од последњих држава у Европи у којој није био.
 
Тамо га привлачи пре свега природа, вулкани и извори топле воде, а лети и хладнија клима. Дугорочни план је да посети све земље и тренутно је на четвртини пута.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).