Оним што јесте, чини вас оно у шта верујете

Најбоље из Србије

02.12.2020. - 09:30

Оним што јесте, чини вас оно у шта верујете

Милица Ристић-Цакић, млада научница из Лесковца, одувек је веровала да ће својим трудом, радом и залагањем успети да реализује оно у шта је положила сва своја надања и снове

Дипломирала је на Економском факултету Универзитета у Нишу на смеру Финансије и банкарство 2015. године са просечном оценом 9,6, док је звање мастер економисте стекла на истом факултету на модулу Рачуноводство, ревизија и финансијско управљање 2016. године са просечном оценом 10,00. Уписује и друге мастер студије, Финансије и банкарство, а исте године и докторске студије на Економском факултету Универзитета у Нишу. Милица је у фази израде докторске дисертације под називом „Дилеме и парадокси кључних пореских елемената: узроци континуираних реформи пореза на добит предузећа“, којом ће се уврстити у ред најмлађих доктора наука у нашој земљи. Због својих резултата остварених током студирања била је вишеструко награђивана, а међу најзначајнијим је Награда младим талентима града Лесковца, Октобарска награда града Лесковца, Светосавска награда, стипендије Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Фонда за младе таленте Републике Србије – Доситеја, као и стипендије за докторанде Министарства просвете, науке и технолошког развоја у складу са програмом подстицања младих и надарених за научоистраживачки рад.
 
Оним што јесте, чини вас оно у шта верујете

Приватна архива

Још као студент бавила се истраживањима, те је учествовала у изради идејног пројекта мини хидроелектране „Слатинска река“, јуна 2014. године, што је резултирало позитивном оценом и препоруком за Октобарску награду директорке Фонда за развој Републике Србије. Била је учесник на пројектима „Сви за младе, млади за све“, „Ево прилике!“ и „Буди другачији“ и дала допринос у њиховој финансијској анализи. Била је потпредседник Европског покрета у Србији – Лесковац и активно учествовала на развоју конкурентности Србије. У ангажовању на бројним пројектима залагала се за повећање ефикасности у раду локалних самоуправа у Србији. Мастер радом „Финансијско извештавање о дугорочним резервисањима“, међу првима у Србији детаљно је истражила област која има повољан терен за потенцијалне грешке од стране правних лица, са интенцијом да укаже да порески третман овог егзактног рачуна није исти као и рачуноводствени. На тај начин, покушала је да афирмише добру процену дугорочних резервисања. Практично искуство стекла је у ФХИ „Тева“, у сектору за контролинг.
 
Оним што јесте, чини вас оно у шта верујете

Приватна архива

Професионалну каријеру почела је 2017. године, од када је ангажована као сарадник у настави на матичном факултету. Као један од најбољих докторанада у земљи који су добили прилику да заснују радни однос укључивањем на пројекте Министарства, Милица је запослена у Иновационом центру Универзитета у Нишу у својству истраживача приправника и изводи вежбе на предметима Јавне финансије и Монетарна економија на Економском факултету Универзитета у Нишу. Члан је неколико пројектних тимова који су развили студије издводљивости, бизнис планове, анализе незапослености, идејне пројекте. Била је истраживач на пројекту „Унапређење конкурентности јавног и приватног сектора умрежавањем компетенција у процесу европских интеграција Србије”. Такође је била ангажована као истраживач на пројекту чији је носилац Српска академија наука и уметности, Огранак САНУ у Нишу, под називом „Улога и утицај туризма на локални економски развој: анализа потенцијала Града Лесковца и Јабланичког округа”. Била је члан стручног тима за израду стратешког документа „Програм развоја туризма града Лесковца са акционим планом за период 2020-2025. године“. Израдила је неколико студија за град Лесковац, међу којима су Студија економске изводљивости субвенционисања приватних предшколских установа у Лесковцу и Анализа субвенционисања градског и приградског превоза пензионера у Лесковцу.
 
Кључне области њеног интересовања су јавне финансије, фискална политика, пореска конкуренција, финансијско извештавање и монетарна економија. (Ко)аутор је преко 20 научних радова из наведених области објављених у националним и међународним часописима. Учествовала је на националним и међународним конференцијама и стручним семинарима излажући радове из поменутих области. Коаутор је у изради поглавља научне монографије међународног значаја „Ефекти државне помоћи на запосленост у Републици Србији“, објављене 2018. године, као и монографије „Структура савремених пореских система”, објављене 2019. године.
 
Оним што јесте, чини вас оно у шта верујете

Приватна архива

Међународно искуство стекла је на Универзитету „В.Г.Шухов” у Русији, где је учествовала у истраживању руског државног буџета. Такође, боравила је у Бизнис инкубатору В.Г.Шухов у Русији, где се усавршавала у изради бизнис планова. По повратку из Русије радила је на промоцији стипендија за бесплатно студирање српских студената у Русији. Члан је научног друштва економиста Ниша.
 
Упркос импозантној биографији и чињеници да су се око ње отимали најпрестижнији универзитети, Милица се вратила у Лесковац и одлучила да у свом родном граду свије породично гнездо и настави професионалну каријеру.
 
„За који год пут се определите, увек постоји неко ко ће вам рећи да је погрешан. Увек ће постојати тешкоће због којих ћете помислити да су ваши критичари у праву. Да бисте зацртали стазу којом ћете ићи и да бисте је следили, потребна вам је храброст“, поручује Милица, која је имала довољно храбрости да, у времену када млади људи масовно напуштају земљу, остане у Србији и буде пример правих животних вредности.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).